- 17 червня 2021
- Переглядів: 2044
Задача покупки устаткування при відкритті закладу так само важлива, як і концепція, і подача страв, і персонал. Слайсери, холодильні шафи і багато інших видів обладнання впливають на якість продуктів та результат приготування страви.
У закладах, де представлена італійська кухня з особливою уважністю ставляться до вибору печі для піци. Саме вона найбільше впливає на смак головної страви закладу - піци. Кухарі вибирають обладнання, яке:
- рівномірно пропікає тісто;
- не обвуглює, а робить золотисту скориночку на бортиках;
- швидко доводить до готовності;
- у разі великого потоку людей, може одночасно запікати кілька піц.
Для того, щоб не помилитися з вибором, далі розберемо всі характеристики пічок для піци та чому не всі види вам можуть підійти.
Види печей для піци
На сьогоднішній день в сфері HoReCa існує чотири види поширених печей для піци:
- Газова.
- Дров'яна.
- Електрична.
- На вугіллі або брикетах.
Особливим попитом на професійних кухнях користуються два види: електричні та на дровах. Перший вид більш часто зустрічається в закладах громадського харчування, так, як для встановлення печі на дровах необхідно дотримуватися пожежної безпеки та мати більше ресурсів для утримання.
Наприклад, якщо ваша кухня розташована в підвальному приміщенні, то згідно з правилами пожежної безпеки, ви не маєте права використовувати дров'яну піч. Вона істотно підвищує ризик виникнення пожежі, задимленість приміщення та загрожує здоров'ю й безпеці людей. Також вимагає монтажу труби для виведення диму. Схожі властивості мають печі і на брикетах, і на вугіллях.
Також варто врахувати, що в такому типі печей не можна одночасно запікати більше 3 піц, як можна в електричній за рахунок ярусності.
Електрична ж більш безпечна, за нею легко доглядати та економна. Багатоярусні також можуть збільшувати швидкість приготування піц та економити площу на вашій кухні.
Для використання газової необхідно, щоб поблизу була газова колонка, до якої й підключають це обладнання.
Більшість закладів громадського харчування з італійською кухнею обирають електричну, через її простоту у використанні та через ефективність. Але варто врахувати, що вибір повинен ґрунтуватися на ваших уявленнях про кінцевий результат. Незважаючи на поширене використання електричного обладнання, гідну конкуренцію складають й печі на дровах.
Готуючи на дровах, отримуєте такі переваги:
- За рахунок легкої димки від дров отримаєте пікантний смак тіста піци. За допомогою вогню створюється особлива хрустка скоринка.
- Часто такі печі встановлюють на кордоні кухні й залу з відвідувачами, щоб створити таким способом додаткове шоу та наповнювати повітря в приміщенні апетитними ароматами їжі та диму.
Готуючи в електричній:
- Економія ресурсів за рахунок швидкого розігріву обладнання до необхідної температури. Також незважаючи на те, що електроенергія дорога, витрати на електрику помірна.
- Саме обладнання негабаритне, часто зроблено з нержавіючої сталі, тому попереджає виникнення корозії та механічних пошкоджень.
- Дозволяє завантажувати велику кількість піц одночасно та рівномірно їх пропікає.
При виборі необхідно орієнтуватися на концепцію закладу та результат, який очікуєте побачити в кінцевому підсумку.
Способи випічки
Сучасне електричне кухонне обладнання пропонує різні варіанти випічки піц. Основні види, які використовуються на професійних кухнях: конвеєрний і подовий.
Подові печі
Назва "подовий" походить від шамотного каменю, який розташований на дні самого обладнання. Висота такої підставки повинна становити не менше 2 сантиметрів. Під час запікання він сприяє збереженню температури та адсорбує непотрібний жир з піци, завдяки своїй пористості. Саме завдяки каменю, який зберігає температуру ви зможете економити електроенергію. За підсумком виходить ніжна, рум'яна та пропечена страва без додаткових витрат.
Температура в такій робочій камері регулюється за допомогою шамотного каменю та ТЕНу. У разі відсутності розподіляючого температуру каменю на стінах та стелі обладнання, встановлюють різні температури для верхніх та нижніх ТЕНів. Наприклад, для верхньої 400°C, а для нижньої — 300°C, завдяки чому попереджається обвуглювання тіста під час запікання.
Подові печі в рази дешевше конвеєрних, але більш вимогливі в обслуговуванні. Наприклад, варто бути готовим до того, що доведеться часто замінювати камінь та ТЕНи. У закладах, де великий потік відвідувачів, знос деталей буде відбуватися в 2 рази швидше.
Виробляють корпус з нержавіючої сталі, а також встановлюють для такого типу печі дверцята з жароміцного скла. За допомогою якого можна спостерігати за процесом та в разі необхідності додавати інгредієнти в процесі приготування. Така характеристика є перевагою подової печі, на відміну від конвеєрної, в якій така можливість відсутня.
Такий тип кухонного обладнання часто можна зустріти в піцеріях, ресторанах, кондитерських, пекарнях.
Конвеєрні печі
Цей вид печей відрізняється висотою робочої камери, яка становить 10 см, завдяки чому відбувається більш швидке нагрівання. Середня температура розігріву такого типу обладнання — 350°C.
Принцип роботи такої печі: на конвеєр кладуть піцу, яка протягом 3-5 хвилин проходить повністю лінію під температурою. Робочу температуру підтримують ТЕНи, які розташовані у верхній частині робочої камери. У такому типі обладнання ймовірність підгоряння мінімальна. Існують різні види за габаритами, в залежності від обсягу оброблюваної продукції. Конвеєрні можуть встановлювати як на поверхні, так і на підлогу.
Часто такий тип кухонного обладнання використовують заклади, де великий потік людей та необхідно мінімальне втручання піцайоло в процес приготування. Наприклад: в піцерії, на фуд-корті. На додаток до печі використовують і тісторозкочувальне обладнання, і прес для піци, і тістоділитель. Набір такого обладнання максимально автоматизує процес та підвищує ефективність роботи кухні.
При підборі зверніть увагу на технічні характеристики обладнання:
- продуктивність, яка впливає на довжину конвеєра;
- ширина й довжина конвеєра, адже від цього буде залежати діаметр та стадія готовності страви після проходження всього процесу.
Конвеєрні печі бувають не тільки електричними, але й газовими. Незважаючи на свій тип живлення, потребує підключення до електромережі для активації роботи конвеєра.
Характеристики на які важливо звернути увагу
Перед покупкою устаткування для запікання піц варто орієнтуватися на результати, які хотіли б отримати у кінці. Основні питання, відповівши на які звузите коло пошуків ідеального варіанту серед широкого асортименту:
- Який тип закладу та яка кількість людей щодня його відвідує? Який обсяг піци ви плануєте щодня готувати? — Визначаєте продуктивність та місткість камери.
- Який тип приміщення у вас? Чи важливо для вас влаштувати додаткове шоу під час приготування піци? — Підбере тип печі, підтвердите або спростуєте необхідність у печі на дровах.
- Який тип джерела живлення вам найбільше підходить: електричний, газовий або на дровах? — Швидкість нагрівання робочої камери та приготування.
- Яку площу кухні ви зможете виділити під монтування печі? Де вона буде розташована? — Настільна або на підлозі, яка кількість ярусів необхідна.
- У процесі приготування потрібно вам періодично додавати інгредієнти на піцу? — Конвеєрна або відкритого типу з дверцятами.
Відповіді на такі питання дозволяють простіше і швидше визначитися з піччю для піци та підібрати оптимальний варіант саме для вашого закладу.
Зверніть увагу також на:
- Якість каменю в подовій печі. Від цього елементу залежить ефективність вбирання жиру з піци та економія ресурсів, частота зміни каменю й ТЕНів.
- Розмір камер запікання, в який поміщається необхідний діаметр піци. Перевірте, чи поміститься в робочу камеру піца діаметром від 50 см, наприклад.
- Можливість регулювати температуру, так як для різних видів піц встановлюють різні температури.
- Виробник. Не варто економити на якості, адже від нього залежить термін експлуатації, можливість звернутися в сервісну службу та кінцевий результат приготованої піци.
- Максимальна потужність та напруга електроживлення в закладі.
У нашому асортименті зможете знайти популярні та перевірені часом кухонне обладнання для піц, наприклад, бренду Pizza Group (Італія). Із середнім температурним режимом від 50° до 500°C.
Моделі від бренду ItPizza:
Піч для піци Pizza Group Entry Max 4
Тип підключення |
Електрика |
Тип управління |
Механічний |
Кількість рівнів |
1 |
Місткість піц |
4х33 см |
Температура камери |
50°-450°C |
Напруга |
380 В |
Потужність |
5,6 кВт |
Розміри |
990x920x380 мм |
Вага |
88 кг |
Піч для піци Pizza Group Entry Max 8
Тип підключення |
Електрика |
Тип управління |
Механічний |
Кількість рівнів |
2 |
Місткість піц |
8х35 см |
Температура камери |
50-450°C |
Напруга |
380 В |
Потужність |
11,2 кВт |
Розміри |
990x920x680 мм |
Вага |
160 к |
Для домашнього використання можна також придбати як професійні печі для піци, так і звичайні духовки. Звичайно, в домашніх умовах рідко використовуються на дровах, частіше купують електричні, які зручніше та ефективніше використовувати для мінімального заповнення робочої камери.
Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам зробити вибір. У разі, якщо залишилися питання або сумніви звертайтеся за безкоштовною консультацією за номером телефону +38 (098) 33 777 88 або +38 (044) 33 777 88. Наші менеджери підберуть ідеальний та ефективний варіант, який буде узгоджений з вашим бюджетом та потребами.