- 24 травня 2021
- Переглядів: 33876
Кухонний інвентар піддається розколюванню, змінам температур, механічному втручанню лопаток та миючих засобів. Особливо важливо застерегти себе від неякісного посуду, так, як у важливий момент ваша сковорідка може вийти з ладу та залишити гостей без очікуваної страви. Важливо враховувати і власну безпеку:
- надійне кріплення елементів сковороди: від ваги інгредієнтів чаша не відвалиться від ручки, попереджаючи небезпечні ситуації на кухні;
- ручка не нагрівається від високих температур, попереджає опіки різних ступенів;
- надійне покриття не буде виділяти хімічні властивості при нагріванні, які згодом могли б випаровуватися в повітря, вбиратися в їжу та негативно впливати на здоров'я.
Віддавайте перевагу функціональним та безпечним сковородам, які будуть спрощувати процес приготування, не втрачаючи якості.
Зверніть увагу на ці характеристики перед покупкою сковороди
Вибираючи сковороду, запобігти втратам додаткового часу й сил — реально. Перед відвідуванням магазину посуду важливо відповісти собі на 3 питання, які збережуть ваші сили на заплановані справи далі:
-
Що ви будете готувати та який обсяг?
-
На якій плиті будете використовувати?
-
Який спосіб миття будете застосовувати?
Досить прості питання, які значно звужують коло пошуку серед різноманітного асортименту кухонного інвентарю. На що все-таки впливають відповіді на питання вище?
Властивості та обсяг страви
Сьогодні існують різні види сковорідок, які спеціалізовані під певний види страв. Такі типи посуду спрощують процес. Розуміючи точне призначення кухонного посуду, ви зможете з точністю вибрати:
- матеріал з якого зроблений кухонний інвентар;
- товщину дна;
- діаметр поверхні, який вміщував би всю заплановану порцію їжі для приготування.
Важливо при покупці орієнтуватися і на ефективність використовуваної площі. Тобто, маленька площа для смаження буде провокувати вас робити повторні цикли обсмаження, для приготування всього обсягу їжі, а сильно велика — неефективно використовувати ваші електричні або газові ресурси, час на очікування прогріву поверхні.
Під приготування певних страв використовують різні види поверхонь, так, як посуд також впливає на смак їжі. Наприклад, для смаження млинців вам краще вибрати млинцеву сковороду, яка має:
- скошені борти, для зручності зняття млинця з поверхні для смаження, а також для перевертання, не використовуючи лопатки;
- антипригарне покриття дозволяє не використовувати масло в процесі приготування, запобігаючи надмірне всмоктування млинцем олії, і таким чином скорочує фудкост страви;
- маленька вага, яка не перенавантажує руку після десятків, а то й сотень підйомів руки зі сковородою в повітря;
- розподіляє рівномірно температуру по всьому дну та стінках, зберігаючи однаковий колір та ступінь прожарювання по всьому млинцю.
Наприклад, у млинцевій сковороді від бренду Stalgast не нагрівається ручка під час смаження. За рахунок покриття ручки з нержавіючої сталі епоксидною смолою, яка і впливає на терморегуляцію.
На такій же б здавалося ідеальній сковороді смаження риби викликає незручності, так як її площа буде занадто мала, тонке дно не дозволить повноцінно та рівномірно посмажити всю рибу і багато іншого.
У разі непотрібності або відсутності можливості придбати сковороди під окремі гарячі процеси існує універсальний кухонний інвентар.
Теплова поверхня
Менш важливий підбір кухонного посуду під електричні та газові плити, на відміну від індукційних. Останній тип з перерахованих вимагає особливої уваги при підборі, а іноді й фактичної перевірки перед покупкою.
Магнітне дно — це основна характеристика для посуду, який використовують на індукційних поверхнях. Без наявності такого елементу сподіватися на включення плити або якісного приготування страви не варто. Плита нагрівається за рахунок магнітного струму, який активується при наявності магнітного поля в дні посуду. Такий елемент в посуді називають феромагнітним.
У зв'язку з вибірковістю індукційної плити, варто звертати увагу і на відповідність кухонного начиння та теплових поверхонь.
Спосіб миття посуду
Сучасні виробники впроваджують інноваційні технології, які дозволяють здійснювати раніше неприпустимі процедури з посудом, роблячи його більш міцним, гнучкішим та універсальним. Незважаючи на всі позитивні характеристики, кожна має своє слабке місце, яке важливо враховувати при використанні. Часто слабким місцем, яке враховують виробники, є адаптивність до процесу миття. Тобто, методи та засоби, які можна використовувати для догляду за сковородою.
Важливо звертати увагу на рекомендації виробників. Вони як ніхто інший знають властивості виробленої продукції та результати випробувань. Для прикладу: звичне твердження, що антипригарні поверхні не можна мити у посудомийній машині є частково хибним. Наприклад, "Сковороду нержавіючу з антипригарним покриттям Stalgast 28 см" дозволено мити в посудомийній машині без шкоди покриттю, за рахунок унікальних властивостей матеріалу та методу виготовлення.
Поширеною помилкою є інформація про правильне миття чавунних сковорідок. Вони найбільш схильні до утворення корозії, через що вимагають бережливого догляду. Не рекомендується:
- часто мити в посудомийній машині;
- використовувати абразивні засоби;
- тривалий час зберігати в рідинах або зберігати у вологому середовищі.
Такі нюанси впливають на якість приготовлених страв.
Щоб більш детально дізнатися про нюанси чавунних сковорідок та поверхонь для смаження, читайте наші дослідження: "Чи можна мити чавунні сковороди в посудомийній машині?" і "Як доглядати за чавунними поверхнями?".
Яку сковороду краще вибрати?
Кулінарні технології щодня рухаються вперед, активізуючи процес вдосконалення всієї сфери HoReCa. Так відбувається і з кухонним інвентарем, який щорічно поповнює перелік своїх характеристик новими властивостями.
Одвічної класикою вважається 4 види матеріалів з яких виробляють сковороди:
Такі матеріали не втрачають своєї актуальності та відомі як в побуті, так і на професійних кухнях. Нижче розберемо в чому їх переваги та чому варто вибрати для своєї кухні.
Тефлон
Тефлон — це антипригарне покриття, яке покриває дно та стінки сковороди для уникнення пригорання. Виробляють його з порошку, який зовні нагадує парафін. Справжня назва тефлону — політетрафторетилен / фторполімери. Перевершує властивості благородних металів та синтетичних матеріалів. Таке покриття стійке до температури +260°C. Усі нюанси варто обов'язково уточнювати у виробника.
Плюси такого кухонного інвентарю:
- не потрібно використовувати велику кількість олії для приготування;
- легкі по вазі, але варто враховувати, що занадто легкі можуть деформуватися від нагрівання;
- прості в догляді.
На поверхні можна обробляти різні види продуктів: борошняні, рибні, м'ясні, овочі та багато інших.
Недоліки сковороди з'являються в залежності від рекомендацій виробника: деякі поверхні не рекомендується нагрівати вище 200°C, інші не можна мити в посудомийній машині та використовувати залізні лопатки. Звертайте увагу на додаткові описи виробника, за допомогою яких зможете врахувати всі нюанси.
Чавун
Перевірений міцний матеріал, який використовували ще наші предки. Деякі елементи побуту дожили і до наших часів, так, як термін життя такого кухонного посуду досягає 20 і 30 років. Виробляють чавунну сковороду з металевих сплавів, які й забезпечують міцність матеріалу. Має властиву металу пористість, яка заповнюється за рахунок полімеризації — нагрівання олії на сковороді.
Використовують для приготування як в побутових умовах на плиті, в духовці, так і на природі, багатті. Стійкий до високих температур протягом тривалого часу приготування.
Переваги:
- можна використовувати лопатки як з дерева, так і з металу, без шкоди поверхні;
- легкий процес догляду та економія миючих засобів, ресурсів;
- тривалі період експлуатації, поліпшення властивостей з плином часу та сесіями готування;
- товсті стінки і дно, які зберігають тепло.
Незважаючи на стійкість посуду, слабкі місця також є і у даного матеріалу: велика вага, тривале зберігання посуду у вологому середовищі провокує появу корозії. Правильний догляд може ліквідувати ці недоліки, навіть перетворити на плюси.
Кераміка
На відміну від попередніх матеріалів, керамічну сковороду практично неможливо знайти на професійній кухні через менший рівень стійкості до механічних пошкоджень.
Керамічне покриття сковороди забезпечує антипригарною властивістю. Виробляють з нанокомпозитного полімеру з наночастинками піску в складі. Також такий вид поверхні не боїться високих температур та може досягати вище 260°C без шкоди поверхні, виділення токсичних елементів. Рівномірно розподіляє тепло по поверхні.
Мінусом таких сковорідок може служити крихкість до механічних пошкоджень: після падіння може утворювати відколи, деформуватися, не любить перепаду температур. Такий вид кухонного посуду підійде для дбайливого домашнього використання, ніж для професійної кухні.
Титан
Найнадійніше покриття для сковорідок — це титанове, але при цьому і дороге. Сама сковорода частіше виробляється з алюмінію або нержавіючої сталі, а зверху напилюється титаном, який навіть з мінімальним шаром робить посуд стійкою до механічних пошкоджень. Такому виду поверхні не страшні томатні соуси, тому що не окислюється. Вага ж самого посуду набагато легше чавунної, але при цьому не поступається за властивостями.
З недоліків можна виділити — нестабільність хімічних складів. Кожен виробник самостійно визначає співвідношення компонентів у складі матеріалу. Головним тривожним знаком може служити нікель в переліку складу. Рекомендуємо бути уважними до рекомендацій виробника будь-якого виду посуду.
Наприклад, бренд Stalgast дотримується харчової безпеки, перевіряє, щоб їх продукція відповідала харчовим нормам відповідно до стандартів НАССР та пропонує до продукції рекомендації по експлуатації. У їхньому асортименті представлені і алюмінієві сковороди з титановим покриттям.
Як не помилитися при виборі сковороди?
Перед покупкою дайте собі відповідь на 3 питання, які згадували на початку статті. Так ви будете почувати себе впевненіше, відвідуючи оффлайн або онлайн-магазини.
Не бійтеся помилятися. Відгуки — це суб'єктивна думка, яка може різнитися у всіх користувачів. Орієнтуйтеся тільки на свої цілі та рекомендації виробника. Те, що одному не підійшло може підійти іншому.
Офіційні представники бренду також знають всі нюанси та можуть вам порекомендувати гідні варіанти, згідно з вашим бюджетом. Наприклад, як у нас в компанії, куди ви можете звертатися за безкоштовною консультацією за номером телефону +38 (098) 33 777 88 або +38 (044) 33 777 88.
Також можете відвідати наш шоу-рум, де наочно самостійно можете оглянути з усіх сторін сковороди та ознайомитися з їх характеристиками. Адреса шоу-руму: м. Київ, вул. Червоноткацька, 83.