Banner
Banner Mobile
Теплове обладнання
Теплове обладнання
Електромеханічне обладнання
Електромеханічне обладнання
Холодильне обладнання
Холодильне обладнання
Печі та пароконвектомати
Печі та пароконвектомати
Барне обладнання
Барне обладнання
Посудомийне обладнання
Посудомийне обладнання
Пакувальне та допоміжне обладнання
Пакувальне та допоміжне обладнання
Посуд
Посуд
Столові прибори
Столові прибори
Сервіровка і фуршет
Сервіровка і фуршет
Інвентар
Інвентар
Нейтральне обладання
Нейтральне обладання
Клінінг та гігієна
Клінінг та гігієна
Обладнання

Обладнання

Інвентар

Інвентар

Нейтральне обладання

Нейтральне обладання

ХАСПП — це ознака якості або просто набір букв?

ХАССП (HACCP)

Що таке ХАССП (HACCP)

Визначальним фактором конкурентоспроможності продукції є якість — сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність задовольняти певні потреби відповідно до її призначення.

Якісна продукція

Показники безпеки характеризують якість харчової продукції, а для відповідності цим показникам необхідно сертифікування якості — ХАССП (НАССР).

ХАССП (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) — аналіз ризиків і критичні контрольні точки) — концепція, що передбачає систематичну ідентифікацію, оцінку і управління небезпечними чинниками, що суттєво впливають на безпеку харчової продукції.

Навіщо і кому потрібен ХАССП

У харчовій індустрії все ще присутні підприємства, які не знають або ігнорують стандарти безпеки. Нагадаємо, що продукція виробляється з однією метою — задовольнити кінцевого споживача, тобто людину. А відсутність систематизуваного спостереження і контролю породжує недбалість, непрофесійність і неякісний продукт. Тому в кінці ХХ століття почався процес впровадження стандартів для харчових продуктів на міжнародному рівні, без яких уже важко уявити сучасну промисловість.

Схематично принципи ХАССП виглядають так:
7 головних принципів ХАССП

ХАССП призначений для:

  1. Підприємств громадського харчування;
  2. Виробників харчової продукції;
  3. Торгових закладів;
  4. Сільгоспвиробників сировини (агрохолдинги, агрофірми, фермерські господарства);
  5. Виробників кормів, добрив, пестицидів;
  6. Виробників чистячих, дезинфікуючих засобів та устаткування;
  7. Підприємств, які займаються зберіганням, упаковкою або фасуванням готової продукції.

Процес впровадження ХАССП в Україні

Україна поставляє харчові продукти на ринки майже 190 країн. Українські товари користуються попитом серед споживачів країн ЄС, Америки, Азії та Африки, де система ХАССП впроваджена на законодавчому рівні. Для України питання впровадження цієї системи в економічному плані стало питанням "життя та смерті". 

Експорт, імпорт української продукції

20 вересня 2019 року настала кінцева дата, коли система безпеки харчової продукції ХАССП (HACCP) мала бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Впровадження стосується і малих потужностей, діяльність яких пов'язана з харчовою продукцією. На цьому пригоди не закінчуються, тому що крім папірця-сертифікату виробник зобов'язаний дотримуватися вимог на всіх етапах виробництва.

Віримо в краще.

Stalgast – приклад дотримання світових стандартів якості ХАССП

Stalgast та стандарти ХАССП

Українським виробникам харчової продукції непросто адаптуватися до світових стандартів. Безпринципність дотримання, відсутність корупційних схем, підвищені вимоги до якості — головні принципи промислової діяльності європейських країн. Відповідно, вітчизняна промисловість бере приклад з таких країн, як Польща, Чехія, Німеччина.

Одним із прикладів якісного дотримання стандартів ХАССП (HACCP) став польський виробник професійного обладнання громадського харчування Stalgast

Stalgast обладнання для ресторанів

Польські колеги впровадили стандарти в певні категорії продукції, такі як ножі, обробні дошки, ємності для зберігання продуктів. Визначені вони були з міркувань постійного / частого контакту з продуктами харчування.

 

Як результат, компанія Stalgast — один з промислових лідерів Польщі та Європи в цілому.


Попередня стаття Наступна стаття