Banner
Banner Mobile
Теплове обладнання
Теплове обладнання
Електромеханічне обладнання
Електромеханічне обладнання
Холодильне обладнання
Холодильне обладнання
Печі та пароконвектомати
Печі та пароконвектомати
Барне обладнання
Барне обладнання
Посудомийне обладнання
Посудомийне обладнання
Пакувальне та допоміжне обладнання
Пакувальне та допоміжне обладнання
Посуд
Посуд
Столові прибори
Столові прибори
Сервіровка і фуршет
Сервіровка і фуршет
Інвентар
Інвентар
Нейтральне обладання
Нейтральне обладання
Клінінг та гігієна
Клінінг та гігієна
Обладнання

Обладнання

Інвентар

Інвентар

Нейтральне обладання

Нейтральне обладання

Як вибрати блендер: поради фахівців

Блендер – це вже, напевно, незамінна техніка на кухні. Змішати, збити, подрібнити – все може це обладнання зробити швидко і якісно. Сьогодні є величезна кількість моделей із додатковими функціями та можливостями. Щоб вибрати відповідний виріб, потрібно знати деякі нюанси. 

Види блендерів

Блендери бувають таких видів:

  • стаціонарні. Підійдуть для м'яких продуктів, як овочі та фрукти. У них можна робити напої, змішуючи інгредієнти, а також корисні свіжі смузі. Впорається навіть із твердими та складними продуктами;
  • занурювальні. Ще один варіант, але вже тільки для м'яких продуктів. Можна робити смузі, а також супи-пюре, подрібнювати м'ясо і рибу;
  • для перемелювання твердих продуктів, як, наприклад, горіхи або лід, підійдуть спеціальні подрібнювачі. Але важливо вивчати інструкцію, оскільки у різних моделей свої обмеження у використанні. 

Є універсальні моделі, які мають кілька приладів, такі як подрібнювач і занурювальний блендер. Зручні, оскільки у вас під рукою буде техніка для виконання різних робіт на кухні. 

Особливості заглибних блендерів

Занурювальний блендер – зручна техніка, за допомогою якої можна виконувати різні завдання. Так, можна змішати інгредієнти для омлету або рідкого тіста, збити яйця, подрібнити фрукти, ягоди та овочі. 

Конструкція в нього проста – у довгій ручці міститься мотор, і до неї ж кріпляться ножі-подрібнювачі на довгій ніжці. Щоб працювати з таким блендером, знадобиться вузька і глибока місткість – стакан зазвичай йде в комплекті. Але можна використовувати та будь-яку іншу зручну ємність – так, наприклад, супи-пюре можна подрібнювати одразу в каструлі, не чекаючи, поки він охолоне. 

Переваги заглибних блендерів

Занурювальні блендери мають такі плюси:

  • пристрій мобільний, оскільки має невеликі розміри. Його можна зберігати навіть у шухляді столу;
  • є моделі з великою кількістю насадок. Так, за допомогою вінчика можна збити білки в пишну масу, а пристрій із ножами переб'є овочі та фрукти;
  • можна працювати з різними продуктами, але переважно з м'якими. Хоча деякі пристрої можуть впоратися з сухарями або кавовими зернами, однак про це виробник має вказати в інструкції;
  • збирати блендер для роботи дуже просто – потрібно лише встановити відповідну насадку на ручку. Зробити це можна одним рухом;
  • можна працювати як з великими продуктами, так і з дуже дрібними. Наприклад, блендер впорається із зеленню або насінням, спеціями, сухофруктами – це ті продукти, які зазвичай налипають на стінки посуду, але блендером зручно їх знімати;
  • можна контролювати консистенцію страви ручним переміщенням блендера – ви досягнете і більшої однорідності, а також зможете залишати шматочки продуктів, якщо це потрібно;
  • висока продуктивність. 

Пристрій дійсно універсальний і багатофункціональний. Підійдуть для тих, у кого є маленькі діти та потрібно готувати невеликими порціями. 

Недоліки заглибних блендерів

У заглибних блендерів є і деякі недоліки. Так, пристрій потрібно постійно тримати в руці та під час роботи постійно натискати кнопку – якщо її відпустити, техніка зупинить роботу. 

Зазвичай ручка виконана з прогумованого матеріалу, який не ковзає в руці, але якщо руки будуть мокрими, можуть трапитися неприємні моменти. У місткості, яка йде в комплекті, немає кришки, а тому під час збивання можуть летіти бризки. Не завжди блендер підходить для приготування коктейлів і рідких напоїв – для цих цілей підійдуть інші пристрої. 

Особливості стаціонарних блендерів

Стаціонарний блендер являє собою чашу, яка кріпиться до спеціальної підставки. Усередині неї знаходяться ножі, які будуть подрібнювати продукти. При цьому в чаші вже є кришка, а тому під час роботи не будуть летіти бризки – можна навіть працювати з рідкими напоями. 

Вам достатньо помістити продукти в чашу і ввімкнути пристрій. Є різні режими роботи. Таким блендером можна лише робити з продуктів пюре, але не нарізати їх. 

Переваги стаціонарних блендерів

Стаціонарні блендери або шейкери мають такі плюси:

  • пристрій надійно стоїть на столі та нема потреби постійно тримати його в руках і натискати кнопку;
  • можна готувати смузі, рідкі та напіврідкі страви, робити коктейлі;
  • чаша легко миється. Сучасні моделі часто забезпечені функцією самоочищення;
  • кришка захищає простір кухні від бризок;
  • пристрій дуже потужний, а ножі – гострі, а тому блендеру до снаги впоратися навіть із льодом, замороженими фруктами, ягодами та овочами. 

Такий блендер теж має бути на кухні кожної господині. 

Недоліки стаціонарних блендерів

Габарити у такого блендера вже значно більші, ніж у занурювального, а тому на кухні для нього знадобиться спеціальне місце для зберігання. Якщо приміщення зовсім маленьке, такий блендер може і не підійти. 

Складно на ньому зробити порції маленького об'єму – чашу потрібно значно наповнювати, щоб усі інгредієнти рівномірно подрібнювалися і перемішувалися. Не підійде він і для зелені, яка буде просто налипати на стінки. Якщо ви готуєте великими порціями, об'єм чаші може бути для вас малим, а тому доведеться виконувати одну й ту саму роботу кілька разів. 

Як вибрати заглибний блендер?

Є моделі з різними характеристиками:

  1. Потужність. Важливий момент, який не варто ігнорувати. Що вищий показник, то з більшою роботою впорається блендер, а також швидше і якісніше. Якщо ви плануєте працювати тільки з м'якими продуктами, підійде пристрій з потужністю до 450 Вт, а ось для твердіших обирайте ті, у яких показник буде не меншим за 600 Вт;
  2. Матеріал. Блендери бувають пластиковими та металевими – другі більш зручні та довговічні. Ручка має бути прогумованою, щоб вона не ковзала в руці;
  3. Режими роботи. Зазвичай можна регулювати швидкість обертання ножів, а також може бути турборежим. Велика кількість режимів дуже важлива для роботи, оскільки ви зможете вибрати той варіант, який підійде під той чи інший інгредієнт, а також під різні страви;
  4. Насадки. У комплекті можуть бути різні насадки, як-от вінчик, блендер для змішування, млинок для приготування фаршу. Але насадок може бути та в рази більше - тут потрібно орієнтуватися на власні потреби. 

Блендери можуть працювати від мережі або від акумулятора. У другому випадку пристрій потрібно не забувати вчасно заряджати, щоб у підсумку не зіткнутися з тим, що ви не зможете ним скористатися в потрібний час. Однак і тут є плюс – пристрій можна брати з собою на природу, або використовувати в інших приміщеннях, де немає доступу до мережі. Варто враховувати, що блендер з акумулятором важитиме в рази більше, а тому не вийде тривалий час тримати його в руках. 

Як вибрати стаціонарний блендер?

Пристрій зазвичай має велику кількість насадок для роботи з різними продуктами. Тут також важлива потужність – що вона вища, то з більш твердими та складними інгредієнтами ви будете легко справлятися. 

Об'єм чаші теж може бути різним - від 400 мл до 2 літрів, але при цьому повністю наповнювати її не варто – приблизно 200 мл має бути в запасі. Інакше під час роботи все буде переливатися через край. Чаша може бути металевою, скляною або пластиковою – кожен матеріал має як свої плюси, так і недоліки. Пластик – дешевший, довговічніший, міцніший, але на ньому залишаються подряпини, і з часом можуть з'явитися тріщини. Метал – міцний, довговічний, але коштувати техніка з ним буде дорожче. Скло – прозоре, але легко б'ється, та й загалом додає ваги всьому пристосуванню. 

Ніж може бути один або їх може бути два, вони можуть бути прямими або вигнутими. Зазвичай вони металеві, хоча зустрічаються і пластикові, які підійдуть для м'яких продуктів. 

Обирайте пристрій з великою кількістю швидкісних режимів – завдяки їм ви зможете легко експериментувати на кухні та готувати найрізноманітніші страви. Для професійного використання є блендери з 30 і більше програмами роботи. Але для домашнього використання буде достатньо і близько 5-8 режимів. Додатково може бути турборежим та імпульсний – у першому випадку можна збивати інгредієнти на максимальній швидкості, а в другому – перебивати їх окремими імпульсами, щоб не робити рівномірну консистенцію, а залишати шматочки. 

Управління може бути механічним за допомогою кнопки або електронним - вам доведеться обирати програми на екрані та запускати їх. 

Міцність бази дуже важлива. Якщо вона буде легкою, пристрій може почати їздити по столу або навіть перевернеться, якщо працювати з твердими продуктами. А тому ця частина має бути досить важкою, мати прогумовану основу, яка буде буквально приклеюватися до столу і фіксувати весь блендер. 

Як вибрати відповідний блендер?

Насамперед потрібно вивчити всі особливості та характеристики кожного виду. Адже вони мають свої переваги та недоліки, особливості та складнощі в роботі з різними продуктами. Також вам слід подумати над тим, що саме ви робитимете такою технікою – від цього залежатиме і потужність пристрою, і наявність додаткових насадок, і багато іншого. 

Для невеликих порцій підійде занурювальний блендер, а ось стаціонарний краще залишити для масштабного готування. Якщо кухня велика, можна купити обидва пристрої, а якщо маленька - обмежитися тільки занурювальним варіантом, оскільки він не займе багато місця. 

Стаціонарний блендер зручний тим, що вам достатньо запустити програму і можна займатися своїми справами. Занурювальним же потрібно працювати, а також тримати кнопку запуску. 

Для твердих продуктів підійде стаціонарний потужний блендер з надійною і місткою чашею. Цей же варіант ідеальний, коли ви одразу готуєте багато – об'єм чаші можна підбирати під власні потреби. Але інколи трапляється й так, що доведеться завантажувати пристрій кілька разів, проте це не проблема - чаша легко від'єднується від бази та з неї легко вилити чи висипати вміст. 

Інша справа – занурювальний блендер. Він легший і краще впорається з невеликими кількостями продуктів, а ось із великими об'ємами часто виникають проблеми, оскільки пристрій або не вмістить у чашу все необхідне, або ножі застрягатимуть. Але й тут можна знайти вихід – готувати невеликими порціями, хоч і часу це займе більше. 

Сучасні моделі блендерів дають змогу вибрати той варіант, який вас влаштує за всіма параметрами. Можна вибирати не тільки за характеристиками й особливостями, а й підбирати пристрій під стиль кухні. Зазвичай вони білі, сірі або металеві – варіанти універсальні, матимуть гарний вигляд на будь-якому інтер'єрі. Але є й більш екстравагантні – це вже буде багатофункціональним і навіть деякою мірою декоративним елементом. Адже кухня – це особлива атмосфера, і її мають наповнювати корисні та красиві речі.

Попередня стаття Наступна стаття