Banner
Banner Mobile
Теплове обладнання
Теплове обладнання
Електромеханічне обладнання
Електромеханічне обладнання
Холодильне обладнання
Холодильне обладнання
Печі та пароконвектомати
Печі та пароконвектомати
Барне обладнання
Барне обладнання
Посудомийне обладнання
Посудомийне обладнання
Пакувальне та допоміжне обладнання
Пакувальне та допоміжне обладнання
Посуд
Посуд
Столові прибори
Столові прибори
Сервіровка і фуршет
Сервіровка і фуршет
Інвентар
Інвентар
Нейтральне обладання
Нейтральне обладання
Клінінг та гігієна
Клінінг та гігієна
Обладнання

Обладнання

Інвентар

Інвентар

Нейтральне обладання

Нейтральне обладання

HoReCa в Середньовіччі

яка була хорека в середньовіччі

Cередньовічний соціум.

Режим і раціон харчування в середні віки.

Кухня середньовіччя.

Посуд і сервіровка.

Топ-10 середньовічних правил етикету за столом.

які були люди в середньовіччі

Середньовіччя — період історії Європи і Близького Сходу, тимчасові рамки якого починаються 476 роком (падіння Західної Римської Імперії) та закінчуються XV-XVI століттям (різні версії, різні підходи).

Хрестові походи в середньовіччі

У народі їх ще називають "темними віками", так як їх переповнюють епідемії чуми, війни, релігійні баталії і відсутність вай-фаю. Але не можна сказати, що середньовіччя було схоже на пекло Данте. Найімовірніше, ця картина життя була звичною і рутинної для людей того часу. З легкістю можна провести паралель з сучасними заторами в годину пік, нестачею грошей на новий айфон, ажіотажем в "чорну" п'ятницю.

Складно це зіставити, але для кожного періоду часу існують свої соціальні реалії і конфлікти.

Люди XXI століття — це:

  • активні користувачі гаджетів і автоматизатори оточуючих процесів;
  • автори постійних гасел за екологічність і за захист природи;
  • слухачі хіп-хопу і репу;
  • відступаючі від інституту церкви.

хто такий Киевстонер

Люди XIV століття — це:

  • борці за виживання (чума, голод, війни);
  • послідовники християнського способу життя;
  • слухачі молитви;
  • першовідкривачі і винахідники.

як виглядала людина XII століття фото


що їли в середньовіччі

Чіткого розподілу на раціони не було. Так як прості люди на роботу прокидалися рано (5-6 ранку), вони навіть не виділяли сніданок як необхідність. Роблячи кілька ковтків води/пива/вина і взявши в рот шматок черствого хліба, мчали працювати. Обідали близько полудня, а меню бідно нагадувало повноцінний прийом їжі: те ж питво, хліб, овочева юшка.

робочі селяни фото

Вечеряли теж по-різному: в залежності від роду занять, регіону, соціального прошарку, наявності фінансів вечеря могла розтянутися мало не на весь день (від 15:00 до півночі).

Чіткого порядку прийому страв теж не було. У разі застілля, заставляли стіл різними стравами: від смаженого кабана і риби до ягідних пирогів і фруктів. За бенкетом їли та пили все і багато.

Церква займала більш ніж важливе місце в житті кожного середньовічного громадянина. Вона вважала щільний сніданок проявом плотської слабкості, а рясна вечеря — аморальним вчинком. Але робила деякі послаблення для хворих, старих і дітей. Протягом дня вони могли харчуватися більш грунтовно.

християнство в середньовіччі фото

Найсуворіші обмеження в розпорядку харчування накладав релігійний пост. Всі були обов'язковими до дотримання: на воді, на воді та хлібі, на воді і рибі. Якщо всі дні постів скласти докупи, виходило, що житель середньовічної Європи постив близько 120-150 днів на рік.

У середньовічному меню було все просто і зрозуміло. Намагалися інгредієнтів багато не змішувати, готували страви в печі або на відкритому вогнищі.


Основними продуктами харчування того часу були: хліб, каші і юшки, риба, домашня худоба, дичина, молоко, фрукти (яблука, сливи, груші), боби, овочі (капуста, морква, редис).

Кабанятина (свинина) була дорогим задоволенням і могли собі дозволити на свята. Яловичину рідко готували, так як забивали корів в старості, коли м'ясо ставало жорстким і не настільки смачним.

що їли в середньовіччі

До "високої кухні" можна віднести: язики фламінго, верблюжі п'яти, м'ясо свині, відгодованої сушеними фігами і втопленої в медовому вині, молоки мурен, мізки павичів, гребені живих птахів, пироги з курячими потрохами ...


як виглядала середньовічна кухня фото

Через відсутність високих технологій і електроніки, можна вважати обладнання та інвентар середньовіччя примітивним і простим. Але для того часу це був верх винахідливості.

середньовічні технології фото

На такій кухні ви могли знайти:

  • дерев'яні столи (зараз на їх місці потужні столи з нерж.сталі з вмонтованими плитами або холодильні/морозильні столи);
  • відкриті багаття і печі (зараз на їх місці духові шафи, пароконвектомати, конвекційні печі);
  • чавунні казани і важезні каструлі (зараз на їх місці гастроємності і різний інвентар з пластика/силікону/нерж.сталі;
  • вішалки для копчення і сушки (зараз на їх місці стоять холодильники).

як виглядала кухня в XIV столітті фото


який був посуд і сервіровка в середньовіччі фото

Столи нижчих станів сервірували глиняним і дерев'яним посудом, столи багатіїв -— олов'яним, срібним, золотим та скляним. Іноді тарілку заміняв великий шмат черствого хліба: в бідних будинках хлібні «тарілки» з'їдали, а в багатих — роздавали цим же бідним. Найчастіше їли із загальних тарілок, руками, і пили з загальних кубків. В середньому на 20 осіб за столом доводилося 5-6 загальних кубків з пивом або вином.

Ресторани в середньовіччі. Фото

Руками в Європі простолюдини їли аж до початку XVI століття. Але іноді щастило.

  • Ніж був головним (а часто і єдиним) столовим прибором. 
  • Ложки використовувалися тільки для юшки і супів. 
  • Виделки були рідкістю, так як цей предмет вважався ознакою манірності і вищого соціального призначення. В 1072 році в Константинополі була виготовлена перша виделка — зі срібла і золота, два зубці і коротка ручка. Прабабусею виделки була двуззубчата велика вила для протикання і перевертання шматків м'яса.

Столові прибори в середньовіччі


які були правила етикету за столом в середньовіччі

Якщо ти працював в стайні, мився в річці і мав хронічні шкірні захворювання, значить ти типовий селянин X-XI століття. Навіть для простих роботяг були правила етикету, які вони не могли ігнорувати (тут церква молодець):

  1. заборонялося перед взяттям їжі із загальної тарілки засовувати пальці в вуха;
  2. заборонялося за столом витирати руки об голову;
  3. заборонялося за столом чесати "сороміцькі" частини тіла (область паху, ніздрі, пахви);
  4. нігті повинні бути чистими і обрізаними;
  5. заборонялося руками залазити глибоко в страву;
  6. заборонялося пити із загального кубка з набитим ротом;
  7. заборонялося колупати в зубах ножем;
  8. заборонялося губи витирати скатертиною;
  9. заборонялося зубами рвати м'ясо;
  10. заборонялося залишати столові прибори невимитими.

КОРИСНЕ ЧИТАТИ КОРИСНО

наш блог 
наша інста 
наш фейсбук 

ACCORD GROUP карпарейшн ©️

Попередня стаття Наступна стаття