- 06 лютого 2025
- Переглядів: 5890
Якщо ви прихильник традиційного посуду для випікання, можливо, ви віддасте перевагу металевим або скляним формам для приготування тортів, хліба чи тістечок у духовці. Але за останні роки силіконові форми для випікання набули великої популярності, головним чином завдяки своїй довговічності та простоті використання. Вони не потребують змащування, легко миються, не пригорають, а також витримують як високі, так і низькі температури.
Сьогодні ринок наповнений різними варіантами, і вибрати якісну форму буває непросто. Саме тому експерти Accord Group протестували десятки моделей і відібрали п’ять найкращих. У цьому огляді ви знайдете все про їхні переваги та недоліки, щоб зробити усвідомлений вибір.
Силіконова форма «Circle»
Форма виготовлена з високоякісного європейського силікону, завдяки чому вона добре нагрівається і сприяє рівномірному пропіканню. З іншого боку, силіконова форма “Circle” швидко остигає, як тільки її вийняли з духовки. Після того, як вона охолоне, завдяки антипригарному покриттю можна легко вийняти випічку без використання додаткового приладдя. Цю силіконову форму можна використовувати не лише в духовці, а й у мікрохвильовій печі, виставляючи температуру до +230°C.
Оскільки термічна обробка не впливає на якість і стійкість силікону, форма допоможе вам оптимізувати робочий процес на кухні:
- Ви можете заздалегідь спекти пиріг у силіконовій формі та заморозити його у ній же.
- Після замовлення клієнта, швидко дістати заготовку з морозильника чи холодильника і помістити в духовку, щоб освіжити попередньо приготований пиріг.
- Після подачі пирога, силіконову форму можна швидко помити вручну, бо до антипригарного покриття майже нічого не прилипає, або покласти в посудомийну машину.
Переваги:
- можна використовувати для тортів, пирогів, сорбетів, мусів, піци, коржів тощо;
- можна готувати у духовці за температури до +230°C;
- можна використовувати у шафі шокового охолодження за температури до -60°C;
- наявне кільце для кращої стабілізації форми;
- просто очищати та легко доглядати.
Недоліки:
- не можна використовувати при дуже високих температурах.
Порада: Перед першим використанням ретельно промийте форму теплою водою з милом, а для довговічності уникайте різких перепадів температур.
Форма силіконова «Muffin»
Форма для приготування мафінів із харчового силікону, який на 100% не містить бісфенолу А, безпечний для використання в мікрохвильовій печі та морозильній камері. За допомогою цих форм випічка вдається рівномірно пропеченою, а готові мафіни легко виймаються без ризику пошкодження. Це не лише спрощує процес приготування, а й дозволяє зменшити кількість олії, роблячи випічку менш жирною. До того ж відсутність необхідності в одноразових паперових формочках або пергаменті допомагає зберігати ідеальний зовнішній вигляд кексів і робить процес випікання більш екологічним.
Переваги:
- мафіни, кекси та капкейки легко виймаються з форми;
- можна готувати у духовці за температури до +230°C;
- можна використовувати у шафі шокового охолодження за температури до -60°C;
- можна мити в посудомийній машині.
Недоліки:
- продуктивність складає 6 порцій, що актуально для невеликого закладу або приготування у домашніх умовах.
Порада: Якщо важко тримати форму силіконову “Muffin” рівно, коли ви кладете або витягуєте її з духовки, спробуйте поставити її на деко.
Силіконовий лист для випікання з антипригарним покриттям
Лист виготовлений зі скловолокна, вкритого харчовим силіконом. Він здатний витримувати низькі та високі температурні навантаження, на відміну від більшості інших гумових синтетиків. А також — безпечний для морозильної камери, мікрохвильової печі та духовки. Скловолокно забезпечує рівномірний розподіл тепла для підрум’янення на всій поверхні виробу.
Силіконовий лист для випікання можна використовувати замість пергаментного паперу для приготування цукерок. Він може витримувати структуру розплавленого цукру та не викликає прилипання арахісу чи ірису. Також на ньому можна запікати борошняні та м’ясні вироби, заморожувати заготовки, розкочувати тісто, панірувати м'ясо тощо.
Переваги:
- нівелює прилипання продуктів до поверхні при замішуванні;
- гнучкий та еластичний;
- не боїться різких перепадів температур;
- можна випікати м'ясо і рибу без додавання олії; має лінійну розмітку.
Недоліки:
- лист можна подряпати ножем або вилкою при необережному користуванні.
Порада: Не варто використовувати гострі предмети на силіконовому килимку, бо при появі подряпин його доведеться викинути.
Форма силіконова «Gugelhopf»
Форма виготовлена з харчового силікону, посиленого опорним кільцем, завдяки чому зберігає свою форму під час випікання, залишаючи на боках випічки особливий рифлений малюнок. Універсальна та може використовуватися в морозилці, мікрохвильовій печі та посудомийній машині.
Ця силіконова форма, в першу чергу, слугує для випікання Gugelhopf (бабки) – традиційної випічки у Німеччині. Рецепти тіста можуть бути різні, але у результаті виріб повинен мати характерну високу круглу форму з отвором посередині, схожу на кільце або вінок. Хвилясті краї та рельєфні борозни надають випічці впізнаваний зовнішній вигляд. Спеціальні розтруби та трубочки у конструкції форми сприяють рівномірному пропіканню тіста та легкому вийманню готового виробу.
Переваги:
- має опорне кільце, яке вставляється у форму, щоб надати її жорсткості на всіх етапах, від підготовки до випікання;
- велике різноманіття дизайну силіконових форм;
- дістати готовий виріб можна одним рухом, зігнувши саму форму;
- підходить для випікання виробів з дріжджового тіста.
Недоліки:
- тонкі стінки силіконової форми «Gugelhopf» швидко нагріваються, через що тісто випікається швидше, тому треба обов’язково стежити за випічкою, щоб не пропустити момент її готовності;
- після виймання випічки, форму треба помити вручну щоб видалити можливі залишки тіста на рельєфі форми.
Порада: Через складність рельєфу форми рекомендуємо перед приготуванням змастити її олією й обсипати цукром, борошном чи горіхами, незалежно від того, наявне антипригарне покриття чи ні.
Силіконова форма для випікання «I Microforati»
Форма виготовлена з силікону та скловолоконного матеріалу, що робить її міцною та сприяє рівномірному пропіканню виробів. Завдяки антипригарному покриттю на обох сторонах форму можна використовувати для приготування як порожніх, так і наповнених тарталеток. Мікроперфорована текстура забезпечує оптимальний розподіл тепла, ефективне відведення вологи та прискорює процес випікання, роблячи вироби ідеально хрусткими, без провисань і бульбашок. Гладка внутрішня поверхня дозволяє легко виймати навіть такі ніжні вироби, як еклери.
Форма «I Microforati» стала фаворитом Accord Group завдяки своєму унікальному дизайну та функціональності. Її універсальність — можливість використання з обох боків — дає змогу експериментувати з різними видами випічки. Саме ця модель вигідно виділяється серед інших, адже поєднує в собі інноваційні технології та практичність. Це робить її найкращим вибором для приготування еклерів і тарталеток.
Переваги:
- універсальність завдяки можливості використання форми з обох боків;
- випічка легко знімається з форми;
- має мікроперфоровану текстуру, яка забезпечує рівномірний розподіл тепла та виведення вологи;
- можна готувати у духовці за температури до +230°C;
- можна використовувати у шафі шокового охолодження за температури до -40°C.
Недоліки:
- тісто випікається дуже швидко, тому треба обов’язково стежити за випічкою, щоб не пропустити момент її готовності.
Порада: Щоб зберегти мікроперфоровану текстуру форми, уникайте використання гострих предметів при вийманні випічки.
Чи безпечні силіконові форми?
Тільки харчовий силікон безпечний для приготування їжі та випічки. Сировиною для нього є інертні матеріали, які не взаємодіють із продуктами. Це означає, що жодна речовина, використана у виробництві силікону, не потрапить у їжу, навіть під час термічної обробки. Порівняно з пластиком, силікон є значно безпечнішим матеріалом, оскільки він екологічно чистий, довговічний і не виділяє шкідливих сполук при нагріванні. Окрім безпечності, силіконові форми для випікання мають низку переваг:
- Їх легко мити вручну, а за потреби — у посудомийній машині.
- Гнучкість матеріалу дозволяє виймати готовий виріб без пошкодження його структури.
- Мають різноманітні дизайни та розміри для ваших потреб.
- Тонкі стінки сприяють швидшому та рівномірному пропіканню.
- Стійкі до високих і низьких температур, що дозволяє використовувати їх у духовці, морозильній камері та мікрохвильовій печі.
- Завдяки антипригарному покриттю не потребують додаткового змащення олією.
Правильно обрані силіконові форми прослужать довго, не втрачаючи своїх властивостей навіть при регулярному використанні.
На що звернути увагу, купуючи силіконовий посуд для випічки
Щоб вибрати якісний виріб і використовувати його максимально ефективно, варто враховувати кілька ключових аспектів: матеріал, міцність і правила використання.
Матеріал
Силіконова форма для випікання виготовляється з високоякісного харчового силікону, який не забарвлює борошняний виріб і не виділяє запахів під час термообробки. Проте силікон нижчої якості може містити наповнювачі, які з часом можуть спричинити зміну кольору посуду для випікання або виділення запахів під час випікання. Тому звертайте увагу на якість матеріалу, щоб мати можливість використовувати форму якомога довше.
Міцність форми
Багато силіконових форм для випікання виготовлені з силікону, який добре гнеться. Хоча ця характеристика є значною перевагою у питанні виймання готового виробу з форми, є один недолік – перенести форму до печі, поставити її туди та вийняти доволі важко. Тому рекомендуємо використовувати деко, щоб забезпечити підтримку під час транспортування форми для випікання в духовку та з неї. Якщо вам потрібна міцніша форма, шукайте вироби з щільнішого силікону та конструкції, які включають опорні кільця, що запобігають хитанню форми.
Умови використання
Силіконові форми можна використовувати в морозильній камері, холодильнику та духовці, але слід дотримуватися температурних обмежень, зазначених виробником. Для безпечного виймання випічки форму варто трохи остудити, після чого акуратно відтягнути її краї. Не використовуйте металеві ножі чи виделки, щоб уникнути пошкодження матеріалу.
Дотримання цих рекомендацій дозволить вам не лише ефективно використовувати силіконові форми, а й продовжити їхній термін служби. Далі розглянемо основні правила догляду за такими виробами.
Поради, щоб допомогти вам подбати про свої силіконові форми для випічки
Найкраща частина використання силіконових форм для випічки полягає в тому, що їх легко чистити. Ось основні кроки, які допоможуть вам очистити та підтримувати в гарному стані форми з силікону:
- Закінчивши використовувати форму, ретельно протріть її вологою м’якою губкою та промийте. Якщо вам потрібно видалити бруд чи великі плями, ви можете використати мийний засіб. Особливо, якщо це плями з вершкового масла або крихти.
- Якщо пляму важко видалити, замочіть її в теплій воді на кілька хвилин, а потім протріть губкою. Стійкі плями можна промити водою з харчовою содою, щоб не пошкодити форму для випічки.
- Форму також можна помістити в посудомийну машину, якщо така можливість вказана виробником.
- Висушування форми є важливим етапом. Покладіть її на пласку поверхню для звичайного висихання або висушіть у духовці при 200°С протягом 2–3 хвилин.
Силіконові форми для випікання стали незамінним інструментом на кухні завдяки своїй практичності, довговічності та зручності у використанні. Вони забезпечують рівномірне пропікання, легко очищаються та не потребують змащення. При виборі варто звертати увагу на якість матеріалу, міцність конструкції та температурні обмеження. Дотримання простих правил догляду допоможе зберегти форми у відмінному стані на довгі роки.
Поширені запитання
- Чи безпечні силіконові форми для випічки?
Так, відповідно до FDA, харчові силіконові сковорідки безпечні у використанні. Силікон вважається інертним (не реагує) і не потрапляє в їжу.
- Треба змащувати силіконові форми для випічки?
Ви можете, але зазвичай це не потрібно. Силікон за своєю природою є антипригарним і повинен легко відходити від готового виробу, але якщо форма має рельєфний дизайн, можна застити її олією та більшої впевненості.
- Як використовувати силіконові форми для випічки?
У більшості випадків ви використовуєте силіконову форму для випічки так само як і традиційну металеву або скляну форму. Оскільки силіконовий посуд для випічки, як правило, тонший, ніж металевий або скляний, варто підкладати під нього деко для стабільності. З деякими силіконовими формами слід регулювати час випікання і температуру, щоб не проґавити момент готовності.
- Чи можна силіконові форми для випічки мити в посудомийній машині?
Майже всі силіконові форми для випічки можна мити в посудомийній машині. Та щоб переконатися, що силіконову форму можна мити в посудомийній машині, перевірте інструкції виробника.
- Чи силіконові форми для випічки краще металевих?
Оскільки вони насправді працюють однаково, це справді лише питання переваг і бюджету. Силіконові форми зазвичай легші, їх просто зберігати, адже вони гнучкі. Проте силіконові форми не мають такої міцності та стійкості на поверхні, як металеві форми. Силікон, як правило, дорожчий, особливо з неординарними деталями. Зате силіконові форми служать довше, без проблем із вм’ятинами, іржею чи деформацію.
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato
Производитель: Stalgast
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato
Производитель: Martellato