- 04 вересня 2023
- Переглядів: 3049
Якщо ви прихильник традиційного посуду для випікання, можливо, ви віддасте перевагу металевим або скляним формам для приготування тортів, хліба, тістечок у духовці, і це цілком прийнятно. Але за останні роки силіконовий посуд для випікання набув великої популярності, головним чином завдяки своїй довговічності та простоті використання.
Силіконова форма “Circle”
Що нам подобається:
- Використовується для тортів, сорбетів, мусів, піци, коржів
- Можна готувати у духовці за температури до +230°C
- Можна використовувати у шафі шокового охолодження за температури до -60°C
- Наявне кільце для кращої стабілізації форми
- Легко чистити
Що нам не подобається:
- Не можна використовувати при дуже високих температурах
Форма виготовлена з високоякісного європейського силікону, завдяки чому вона добре нагрівається і сприяє рівномірному пропіканню. З іншого боку, форма швидко остигає, як тільки її вийняли з духовки. Після того, як форма охолоне, завдяки антипригарному покриттю можна легко вийняти випічки без використання додаткового приладдя. Цю силіконову форму можна використовувати не тільки в духовці, а й у мікрохвильовій печі, але виставляючи температуру до +230°C.
Оскільки термічна обробка не впливає на якість і стійкість силікону, можна використати один з найпродуктивніших варіантів оптимізації робочого процесу на кухні. Наприклад,
- Спекти заздалегідь кавовий пиріг з коричневим цукром і корицею та заморозити його у цій самій силіконовій формі
- Після замовлення клієнта, швидко дістати заготовку з морозильника чи холодильника і помістити в духовку, щоб освіжити попередньо приготований кавовий пиріг
- Після подачі пирога, силіконову форму можна помити вручну, бо до антипригарного покриття майже нічого не прилипає, або покласти форму в посудомийну машину.
Форма силіконова “Muffin”
Що нам подобається:
- Мафіни, кекси і капкейки легко виймаються з форми
- Можна готувати у духовці за температури до +230°C
- Можна використовувати у шафі шокового охолодження за температури до -60°C
- Проста форма, яка підходить під будь-який стиль
- Можна мити в посудомийній машині
Що нам не подобається:
- Продуктивність складає 6 порцій, що актуально для невеликого закладу або приготування у домашніх умовах
Форма виготовлена із харчового силікону, який на 100 відсотків не містить бісфенолу А, безпечний для використання в мікрохвильовій печі та морозильній камері.
Більшість погоджується, що їжа щоразу виходить ідеальною, а випічка легко вискакує з форми. По-перше, це сприяє приготування дієтичних страв без використання великої кількості олії. По-друге, нівелює використання одноразових паперових формочок або пергаментного паперу — можна спекти кекси без складок на боках та підтримувати екологічність процесів випікання і подачі.
Порада: якщо важко тримати форму рівно, коли ви кладете або витягуєте її з духовку, спробуйте поставити її на деко.
Силіконовий лист для випікання з антипригарним покриттям
Що нам подобається:
- Нівелює прилипання продуктів до поверхні при замішуванні
- Гнучкий та еластичний
- Не боїться різких перепадів температур
- Випікати м'ясо і рибу можна без додавання олії
- Має лінійну розмітку
Що нам не подобається:
- Лист можна подряпати ножем або вилкою при необережному користуванні
Силіконовий килимок можна використовувати замість пергаментного паперу для випікання для приготування цукерок, оскільки ірис і крихкий арахіс не прилипають до килимка, і він може витримувати структуру розплавленого цукру. Цей лист рівний, без мікроперфорації для макаронс або еклерів, тому на ньому можна запікати борошняні та м’ясні вироби, заморожувати заготовки, розкачувати тісто, панірувати м'ясо тощо.
Килимок виготовлений зі скловолокна, вкритого харчовим силіконом, тому він здатний витримувати низькі і високі температурні навантаження, на відміну від більшості інших гумових синтетиків. Він безпечний для морозильної камери, мікрохвильової печі та духовки. Скловолокно забезпечує рівномірний розподіл тепла для підрум’янення на всій поверхні виробу.
Зауважмо, що не можна використовувати гострі предмети на силіконовому листі, бо якщо килимок випадково порізався, його слід викинути.
Форма силіконова “Gugelhopf”
Що нам подобається:
- Має опорне кільце, яке вставляється у форму, щоб надати її жорсткість на всіх етапах, від підготовки до випікання
- Наявне різноманіття дизайну силіконових форм
- Дістати готовий виріб можна одним рухом, зігнувши саму форму
- Підходить для випікання виробів з дріжджового тіста
Що нам не подобається:
- Тонкі стінки силіконової форми швидко нагріваються, через що і тісто випікається швидше, тому треба обов’язково стежити за випічкою, щоб не пропустити момент її готовності
- Після виймання випічки, форму треба помити вручну щоб видалити можливі залишки тіста на рельєфі форми
Ця силіконова форма, в першу чергу, слугує для випікання Gugelhopf – традиційної випічки у Німеччині. Рецепти тіста можуть бути різні, але щоб у результаті виріб називався Gugelhupf (Бабка), він повинен мати певну форму. Попри широке розмаїття дизайнів, форми Бабки є унікальною: розтруби та трубочки призначені для покращення пропікання тіста та полегшення виймання тіста з форми.
Виготовлена з харчового силікону, посиленого Safe Ring, ця силіконова форма зберігає свою форму під час випікання, тому обраний рифлений малюнок зберігається під час випікання.
Цю форму можна використовувати в морозилці, мікрохвильовій печі та посудомийній машині.
Зауважимо, що оскільки рельєф дуже складний, рекомендовано змастити форму олією й обсипати цукром, борошном і горіхами, незалежно від того, наявне антипригарне покриття чи ні.
Силіконова форма для випікання “I Microforati”
Що нам подобається:
- Універсальність завдяки можливості використання форма з обох боків
- Випічка легко знімається з форми
- Має мікроперфоровану текстуру, яка забезпечує рівномірний розподіл тепла та виведення вологи
- Можна готувати у духовці за температури до +230°C
- Можна використовувати у шафі шокового охолодження за температури до -40°C
Що нам не подобається:
- Тісто випікається дуже швидко, тому треба обов’язково стежити за випічкою, щоб не пропустити момент її готовності
Міцний силіконовий та скловолоконний матеріал сприяє рівномірному випіканню. Цей матеріал має антипригарне покриття на внутрішній і зовнішній стороні, тому форму можна використовувати з обох боків для приготування порожніх або вже наповнених тарталеток.
Мікроперфорована текстура дозволяє рівномірно поширювати тепло по всій поверхні форми та відводити вологу, помітно скорочує час випікання. У результаті готові борошняні вироби стають ідеально хрусткими та тримають свою форму, без провисання та утворення бульбашок. Гладка внутрішня поверхня дозволяє легко вийняти еклери.
Фаворит Аккорд Груп
Наш найкращий вибір, силіконова форма “I Microforati”. Обрана форма для еклерів вигідно виділяється завдяки своєму специфічному дизайну та функціональності. Її універсальність – використання з обох боків, забезпечує різноманіття у випіканні різних типів борошняних виробів, Безумовно, обрана форма для еклерів стає найкращим вибором серед запропонованих через свою унікальність.
Чи безпечні силіконові форми?
Тільки харчовий силікон безпечний для приготування їжі та випічки. Сировиною для силікону є інертні матеріали. Тобто нічого, що використовується для виробництва силікону, не проникне в їжу, особливо під час термічної обробки. Порівняно з пластиком силікон є набагато безпечнішим матеріалом, оскільки він екологічно чистий і довговічний. Силіконові форми для випікання мають низку переваг, окрім безпечності:
- Їх легко чистити вручну, за потреби
- Гнучкість матеріалу дозволяє виймати готовий виріб без пошкодження його структури
- Вони пропонують різноманітні дизайни та розміри
- Вони мають тонкі стінки, що сприяє пришвидшенню процесу випікання
- Вони легко витримують високі та низькі температури
- Вони мають антипригарне покриття, тому не потребують додаткового змащення форми олією
На що звернути увагу, купуючи силіконовий посуд для випічки
Матеріал
Силіконова форма для випікання виготовляється з харчового силікону. Високоякісний силікон не забарвлює борошняний виріб і не виділяє запахів під час термообробки. Проте силікон нижчої якості може містити наповнювачі, які з часом можуть спричинити зміну кольору посуду для випікання або виділення запахів під час випікання. Тому, аби купити силіконову форму для випікання, звертайте увагу на якість матеріалу, щоб мати можливість використовувати її якомога довше.
Міцність форми
Багато силіконових форм для випікання виготовлені просто з силікону, що добре гнеться. Хоча ця характеристика є значною перевагою у питанні виймання готового виробу з форми, є один недолік – перенести форму до печі, поставити її туди та вийняти доволі важко. Тому рекомендуємо використовувати деко, щоб забезпечити підтримку під час транспортування форми для випікання в духовку та з неї. Якщо вам потрібна міцніша форма для випікання, шукайте вироби з щільнішого силікону і, навіть краще, конструкції, які включають опорні кільця, які запобігають хитанню форми.
Використання та догляд
Більшість силіконового посуду можна безпечно використовувати в морозильній камері, холодильнику та духовці. Щоб дізнатися про точні обмеження нагрівання, варто ознайомитися з інструкціями виробника.
Силіконові форми можна мити вручну м’яким мийним засобом для посуду та неабразивною губкою або помістити в посудомийну машину, якщо форму позначено як придатну для миття в посудомийній машині.
Не використовуйте гострі інструменти на силіконових формах для випічки та листах, бо як тільки силікон порізаний, він не підлягає використанню і його треба викинути.
Поради, щоб допомогти вам подбати про свої силіконові форми для випічки
Найкраща частина використання силіконових форм полягає в тому, що їх справді легко чистити. Ось основні кроки, які допоможуть вам очистити та підтримувати силіконові форми для випічки:
- Закінчивши використовувати форму для випічки, протріть кожну деталь або форму вологою м’якою губкою та ретельно промийте.
- Якщо вам потрібно видалити бруд чи великі плями, ви можете використати мийний засіб. Це особливо важливо, якщо є будь-які залишкові плями, такі як вершкове масло або крихти. Якщо пляму важко видалити, замочіть її в теплій воді на кілька хвилин, а потім протріть губкою. Для стійких плям промийте водою з харчовою содою, щоб не пошкодити форму для випічки.
- Висушування форми для випічки є важливим етапом. Покладіть її на пласку поверхню для звичайного висихання або висушіть у духовці при 200°С протягом 2–3 хвилин.
Поширені запитання
- Чи безпечні силіконові форми для випічки?
Так, відповідно до FDA, харчові силіконові сковорідки безпечні у використанні. Силікон вважається інертним (не реагує) і не потрапляє в їжу.
- Треба змащувати силіконові форми для випічки?
Ви можете, але зазвичай це не потрібно. Силікон за своєю природою є антипригарним і повинен легко відходити від готового виробу, але якщо форма має рельєфний дизайн, можна застити її олією та більшої впевненості.
- Як використовувати силіконові форми для випічки?
У більшості випадків ви використовуєте силіконову форму для випічки так само як і традиційну металеву або скляну форму. Оскільки силіконовий посуд для випічки, як правило, тонший, ніж металевий або скляний, варто підкладати під нього деко для стабільності. З деякими силіконовими формами слід регулювати час випікання і температуру, щоб не проґавити момент готовності.
- Чи можна силіконові форми для випічки мити в посудомийній машині?
Майже всі силіконові форми для випічки можна мити в посудомийній машині. Та щоб переконатися, що силіконову форму можна мити в посудомийній машині, перевірте інструкції виробника.
- Чи силіконові форми для випічки краще металевих?
Оскільки вони насправді працюють однаково, це справді лише питання переваг і бюджету. Силіконові форми зазвичай легші, їх просто зберігати, адже вони гнучкі. Проте силіконові форми не мають такої міцності та стійкості на поверхні, як металеві форми. Силікон, як правило, дорожчий, особливо з неординарними деталями. Зате силіконові форми служать довше, без проблем із вм’ятинами, іржею чи деформацію.