- 15 червня 2021
- Переглядів: 2522
Популярні бренди ножів знайомі багатьом за рахунок своїх параметрів і характеристик: гострота леза, міцність клинка та ергономічність ручки. Наприклад, ножі бренду Arcos популярні серед шеф-кухарів, але багато хто не знайом з не менш популярним аналогом — ножі від бренду Stalgast. Пропонуємо порівняти популярні серії ножів брендів Arcos і Stalgast, для визначення оптимального варіанту ціна-якість. Для порівняння обрали "Ніж кухарський універсальний Arcos" і "Ніж кухарський універсальний Stalgast".
Порівняльна таблиця характеристик
Матеріал леза ножа і метод виготовлення
Перша порівняльна характеристика, яка є основною при виборі ножа — матеріал і міцність леза. Обидві компанії пропонують оптимальний варіант матеріалу леза - нержавіюча сталь, для уникнення корозії при взаємодії з вологою. Arcos ж для власного виробництва вибрав унікальний вид сталі — NITRUM®.
Метод виготовлення ножів в Arcos і Stalgast — штампування, який прискорює процес виготовлення ножів і робить їх більш ергономічними і легкими для руки користувача під час приготування. Штампування виконується автоматизовано на заводі, де все прораховано до найдрібніших похибок.
На противагу виступає також відомий спосіб виробництва — кування. Кування вимагає високої майстерності від коваля: знання всіх температурних режимів сталі, розраховувати сили при ударі молотом по розпеченому лезу, кут удару і багато іншого. Через великий попит, заводи виробляють велику кількість ножів з однаковими параметрами за допомогою методу штампування, уникаючи браку та неточностей за рахунок відсутності людського фактору.
Хімічна формула леза. Які елементи і на що впливають
Формула сталі Stalgast не суттєво відрізняється від формули Arcos. У складі ножів Stalgast більше легованих елементів, які відповідають за твердість клинка. Розберемо формулу сталі ножа Stalgast за елементами. Клин ножа Stalgast виготовлений з X50CrMoV15 сталі:
- X — леговані елементи, які гарантують додаткову міцність ножа;
- Cr (хром) — покращує показники гарту металу і додає антикорозійні властивості;
- Mo (молібден) — міцність клинка, запобігає крихкості і ламкості;
- V (ванадій) — збільшує інертність ножа до агресивних хімічних середовищ, роблячи більш пружною і підсилює якості хрому.
У бренду Arcos в складі леза X45 легованих елементів, а у Stalgast — X50, що на 5 одиниць більше, ніж у іспанського аналога. Ніж польського виробництва більш твердий і міцний, згідно з хімічним складом сталі.
Твердість ножа за класичною шкалою Роквелла
При виборі покупці орієнтуються на стійкість ножа до пошкоджень і на здатність чинити опір проникненню в нього іншого тіла, в нашому випадку — інгредієнтів. Класичний спосіб вимірювання твердості ножа — шкала Роквелла. Випробування з вимірюванням проводяться шляхом вдавлення в лезо металевої або алмазної кульки. Одиниці вимірювання умовні, які позначаються як HRC або RC. Діапазон вимірювання варіюється від 20 до 67 HRC. Найвища відмітка в 67 одиниць свідчить, що ніж твердий, але крихкий. Оптимальний діапазон твердості для кухонних ножів від 52 до 58 HRC.
Клинок бренду Stalgast має твердість в діапазоні 52-54 HRC, гарантує міцність, попереджає крихкість під час використання. Ножі бренду Arcos також мають високу міцність — 58 HRC, показники входять в діапазон оптимального рівня твердості відповідно до шкали Роквелла. Таким чином, ножі Stalgast і Arcos мають оптимальні рівні твердості, підтверджуючи це хімічним складом сталі (кількість легованих елементів у формулі леза, які розбирали вище). При цьому в Arcos твердість ножа на 4 одиниці вище, ніж у Stalgast, і займає граничну позначку перед твердістю і одночасною крихкістю леза.
Також при виборі ножа важливий кут заточування і геометрія клинка, так, як вони впливають на швидкість і простоту заточування леза. Обидва бренди надають клиноподібну форму ножа, який можуть заточити користувачі з будь-яким рівнем сили.
Матеріал руків'я і його основні властивості
Матеріал ручки також важливий для уникнення ковзання руки під час шинкування або нарізання, для харчової безпеки і для стійкості ручки під час утримання леза руків‘ям. Виробник Arcos використовує поліоксиметилен — промисловий харчовий пластик. Основні властивості якого:
- низький коефіцієнт тертя;
- не піддається впливу вологого середовища;
- має стійкість до широкого кола хімічних речовин.
Виробник Stalgast для виготовлення руків‘я використовує поліпропілен, який має такі властивості:
- стійкий до агресивних хімічних речовин і екологічний для навколишнього середовища;
- стійкий до високих і низьких температур;
- не проводить струм (висока діелектрична константа).
Обидва бренди надають широкий асортимент ножів для вибору оптимальної довжини кухонного інвентарю і для підбору кольорового маркування руків‘я, згідно зі стандартами НАССР. Ножі також можна мити у посудомийній машині.
Скільки коштують якісні ножі?
Цінова політика ножів Arcos у середньому: від 90 грн до 3 000 грн.
Цінова політика ножів Stalgast у середньому: від 35 грн до 2 500 грн.
Європейські виробники гарантують якість
Країна-виробник двох брендів — європейська. Виробництва брендів відповідають міжнародним стандартам якості і періодично проходять сертифікацію.
Який ніж все-таки вибрати?
Можемо зробити висновок, що ножі мають схожі характеристиками і є аналогами. При виборі варто орієнтуватися на власні тактильні відчуття: ергономічність руків’я в руці, гостроту леза та естетичні вподобання. Ніж — основний кухонний інвентар для кухаря, при виборі якого варто звернути увагу на безліч параметрів і характеристик. Вибираємо ідеальні ножі разом.