- 25 жовтня 2021
- Переглядів: 2066
Конвекційні печі являють собою професійне обладнання для закладів громадського харчування. Дане обладнання може підвищити ефективність роботи повара в ресторані, пекарні, кондитерській і т. д. Основним її призначенням є теплова обробка продуктів, і конвекційна піч здатна виконати всі її види.
За її допомоги можна:
- смажити;
- пекти;
- тушити та бланшувати;
- готувати хліб і кондитерські вироби.
Також конвекційна піч може розігрівати продукти та створювати хрустку скоринку на смажених стравах.
Основні переваги
В ресторанному бізнесі основними критеріями успішної роботи є якість страв і оперативність роботи персоналу. За наявності на кухні конвекційної печі можна суттєво покращити обидва ці критерії. Бо страви, приготовані з її допомогою, не підгорають, а можливість одночасно працювати з кількома різними продуктами підвищує швидкість роботи.
Коли ви маєте в наявності конвекційну піч на кухні вашого закладу, ви отримуєте наступні переваги:
- автоматизоване управління дозволяє регулювати рівень вологи і показник температури всередині печі;
- запахи всередині печі не змішуються, тому в ній можна готувати декілька страв одночасно;
- температура в печі розповсюджується рівномірно, і блюдо на виході виходить однаково пропеченим зі всіх сторін;
- продукти, приготовані в конвекційній печі, зберігають всі вітаміни і корисні властивості.
З фінансової сторони дане обладнання теж відмінно себе зарекомендувало. Воно має знижений рівень споживання енергії, за рахунок чого конвекційна піч швидко себе окупає.
Види конвекційних печей
Всі прилади даного типу можна розділити на декілька видів. Відрізняються вони залежно від декількох критеріїв.
- Печі із паровим зволоженням і без. Перший вид частіше використовується для випічки, так як наявність пару не дозволяє тісту пересихати, а готова продукція залишається м’якою та повітряною.
- Якщо говорити про печі з наявністю системи парового зволоження, їх можна також розділити на два типи: бойлерні та інжекторні. В перших є влаштований генератор пару, другі ж створюють його шляхом вприску води через ТЕН.
- За способом керування бувають механічні та електронні. Другий тип дозволяє робити більш детальні налаштування, так як всі маніпулювання виконуються за допомогою датчиків. В печах із механічним управлінням налаштування виконуються з налаштуванням рукояток.
Також печі відрізняються місткістю — кількістю ємностей, які розміщуються всередині. Чим більша піч, тим більший об’єм роботи вона може виконати одночасно.
Як працює конвекційна піч?
В основі роботи даного приладу лежить принцип конвекції. Гаряче повітря, яке генерує піч, нагнітається вентилятором і за його допомоги розподіляється на весь об’єм камери.
Так як всередині виріб герметичний, нагріте повітря ніде не дівається — воно засмоктується вентилятором і продукується через ТЕН. Потім знову повертається в камеру. Цей принцип дозволяє постійно підтримувати певну температуру без істотних коливань.
Контроль показника температури забезпечується спеціальним датчиком-термостатом. Він в автоматичному режимі включає або виключає нагрівальні елементи. Таким чином температура повітря завжди тримається на певному рівні.
Рекомендації по догляду за обладнанням
Щоб продовжити строк служби виробу, а також в процесі експлуатації отримати неодмінно якісні продукти, варто правильно доглядати за конвекційною піччю.
Основні правила:
- щоденна чистка обладнання дозволить готовим стравам не втрачати своїх смакових якостей;
- обробка внутрішніх поверхонь повинна проводитися спеціальними засобами. Краще всього попередньо включити піч в режимі пропарювання, а після прибирання дати обладнанню кілька хвилин попрацювати, налаштувавши режим конвекції;
- якщо стандартна чистка не допомогла, потрібно скористатися щіткою. Головне, щоб вона не була занадто жорсткою.
Не варто використовувати миючі засоби, які володіють агресивними властивостями. Це може повпливати не тільки на смак готових продуктів, а й на саме обладнання.
Ідеальним варіантом догляду за даним обладнанням все ж є періодичне запрошення спеціаліста. В цьому випадку все буде зроблено правильно і без негативних наслідків.
Конвекційна піч здатна вагомо полегшити роботу персоналу в будь-якому закладі громадського харчування. Але для максимальної ефективності потрібно правильно підібрати виріб (за функціями, потужністю і другими параметрами). А щоб піч прослужила максимально довго, потрібен догляд і бережне використання. Цьому варто обов’язково навчити персонал.