- 11 лютого 2021
- Переглядів: 4021
Порцеляновий (фарфоровий) посуд, як і фаянсовий, виробляють з таких основних складових: глина, каолін та кварцовий пісок. Відмінність таких видів посуду: рівень міцності та колір. Порцеляна, на відміну від фаянсу, більш стійка до пошкоджень, а структура не пориста. Також порцеляну називають вічною, адже десятками років зберігає свої властивості та не старіє.
До недоліків використання можна віднести потемніння глазурі, якщо зберігати посуд під прямим сонячним промінням.
Один із способів відрізнити порцеляну від фаянсу “у домашніх умовах”: перевірити обведення дна тарілки. Очищене від глазурі дно тарілки та злегка шорохувате означає, що перед вами порцеляна. Пов'язано це з тим, що порцеляна опалюється двічі, при більш високих температурах, ніж фаянс. Якщо глазур не зчистити з ободка дна, то вона розплавиться і виріб приклеїться до підставки.
Наприклад, тарілки бренду Lubiana, ресторанної серії “Eto”, виготовляються з білосніжної порцеляни. Поверхність тарілки вкрита колоподібним дизайном, який робить її більш контрастною до поверхні столу, на противагу простим білим тарілкам. Малюнок знаходиться під щільною глазур'ю, тому, навіть після сотень циклів миття, зберігає свій зовнішній вигляд і залишається абсолютно безпечним для HoReCa. Також посуд має такі властивості:
- низька пористість — високий рівень міцності тарілки, чим попереджають сколи на бортиках та павутиння від тріщин;
- гладка поверхня тарілки, за рахунок покриття глазур'ю та обробки подвійним обжигом за температури від 1000℃ до 1400℃, попереджає дефекти, нерівності та гарантує гігієнічність посуду.
Білий класичний посуд, але з контрастними нотками, додадуть апетитності страві.