- 24 листопада 2020
- Переглядів: 1583
Один із факторів окупності ресторанів, барів чи кафе — приміщення. Незважаючи на емоційний 2020 рік, до вибору необхідно підходити з холодною головою та точними розрахунками. На що варто звертати увагу, крім вартості оренди та лояльності орендодавця?
Як обрати атмосферне місце з високою оборотністю
Перша задача — визначитись з концепцією закладу. Ідея допоможе побудувати меню, спроектувати розташування зали та кухні. Часто ресторатори-початківці спочатку вибирають місце, а пізніше вже концепцію. Така непослідовність дій несе за собою “сюрпризи”:
-
Виявиться, що ваша цільова аудиторія не побачить заклад, внаслідок низької відвідуваності локації. Наприклад, якщо паб, то можливо є варіанти оренди у підвальному приміщенні з високою прохідністю, або не варто відкривати дорогий ресторан біля атмосферного парку, який відвідують лише студенти.
-
Під час планування виявиться, що немає змоги встановити гриль, а ви планували зробити акцент на ці позиції в меню. Або витяжку неможливо встановити у залі, тому гості будуть скаржитись на поганий запах.
-
Проблеми з санітарними можливостями. У ситуації з COVID-19 до базових вимог з гігієнічності додались заходи проти поширення коронавірусу. Наприклад, встановлення додаткових раковин для миття та дезінфекції рук, а це додаткові каналізаційні комунікації. Передбачення та дотримання таких заходів гарантують безпечність їжі для гостей та здорову нервову систему для вас, під час перевірок щодо дотримання норм державними органами.
Тому такі помилки вартують додаткових витрат грошей та часу. Визначившись зазделегідь з ідеєю, ви зможете оцінити візуальну складову місця, але вже спираючись на логіку. Аби не піддатися власній “закоханості” у місце.
Фото: фуд-корт “Kyiv Food Market”
Важливі моменти перед прийняттям рішення про оренду:
-
Оцінити загальну атмосферність місця, як сприймають її гості. Для цього огляньте локацію з людиною, яка не зачарована місцевістю, яка без прикрас бачить реальний стан речей. “Закоханість” у місце часто замилює очі на дрібниці в зовнішньому інтер'єрі. Недооцінювати такі речі не варто, адже вони заздалегідь псують загальну атмосферу та емоційний стан відвідувачів.
-
Впевнитись чи є паркінг або вдала транспортна розв'язка. Звільняючи гостей від “головного” болю з паркуванням авто, надаєте їм гарний настрій та час. Цей час клієнти використовують у закладі, замовляючи додаткові страви з меню.
-
Чи часто відвідує це місце ваша цільова аудиторія. Рентабельність бізнесу залежить і від оборотності, тому кількість відвідувачів прямо пропорційно впливає на прибутковість. Для визначення місцезнаходження майбутніх клієнтів необхідно оцінити:
-
розташовані поруч заклади: бізнес-центри, університети, державні установи, кав’ярні, фітнес-зали, тощо;
-
визначити їх основні демографічні ознаки: вік, стать, рівень доходу, уподобання, місце проживання;
-
можливо провести фактичний аналіз кількості та якості клієнтів найближчих конкурентів методом спостереження: відвідати заклад, вивчати поведінку та уподобання відвідувачів тощо.
-
Які конкуренти знаходяться поруч, та як впливає їх присутність на вас. Наявність поруч конкуруючих закладів — гарний показник. Він підтверджує, що це місце відвідує ваша цільова аудиторія та підвищує вашу конкурентоспроможність.
Фото: супермаркет “GoodWine”
Важливі технічні параметри при виборі приміщення
Технічна частина вибору трохи складніша, ніж перший крок. Для розв'язання таких питань необхідно хоча би трохи розбиратись в одиницях вимірювання електромережі та знати правила СанПіну. Декілька з основних параметрів:
-
Кухня — це багатоопераційний процес, де одночасно працює холодильне і теплове обладнання, міксери та комбайни. Питання рівня навантаження на електромережу є важливим з точки зору ефективності та безпечності. Задля запобігання електричному замкненню мережі, необхідно перевірити електричні можливості:
-
скільки є окремих розеток;
-
як далеко одна від одної знаходяться;
-
скільки обладнання буде підключено одночасно;
-
загальне навантаження на електромережу.
-
Чи є в приміщенні достатня кількість точок підключення води та каналізацій, відповідно до вимог ДБН В.2.5-64:2012 “Внутрішній водопровід та каналізація”.
-
Наявність службової кімнати та окремого входу.
Наприклад, для приміщень, які знаходяться в житловому комплексі, потрібен окремий вихід для відвантаження харчових продуктів, відповідно до ДБН В.2.2-25:2009 “Підприємства харчування (Заклади ресторанного господарства)”.
Фото: обладнана професійна кухня
Кому можна довіряти під час вибору
Ресторатори-початківці вкладають у заклад забагато коштів, роблячи його “золотим”, але з низькою окупністю. Також зустрічаються з проблемою нестачі коштів для реалізації задуманого.
Рекомендуємо відкривати заклад:
-
консультуючись з ресторатором, у якого є успішно реалізовані проєкти;
-
обрати франчайзинг, адже є підтримка керівників мережі, які знають усе підводне каміння;
-
звернутись до кваліфікованих спеціалістів відділу “Обладнання і проєктів” Accord Group.
Важливо звернути увагу на ще одне джерело витрат часу та бюджету — пошук професійних підрядників. Часто додаткові витрати з'являються через обмеженість сервісу постачальників. Наприклад, ви закуповуєте обладнання у компанії, яка на ньому спеціалізується, але не надає послуг зі встановлення та підключення. Через відсутність необхідного сервісу, потрібно починати пошук організації, співробітників які спеціалізуються на обладнанні цього бренду.
Аби попередити такі нелогічні витрати, обирайте надійних постачальників, які надають послуги з комплексного оснащення. Не втрачайте час на перечитування накручених відгуків, з ціллю знайти необхідний сервіс для підключення купленого обладнання.
Рекомендації
Задачами з проектування кухонь та підбору обладнання в Accord Group займаються спеціалісти з успішним досвідом, які економлять тижні, а коли й місяці вашого часу. Звернутись до менеджерів можливо за телефоном +38 (098) 33 777 88.
У ситуації обмеженості бюджету, сподіваємось, що наші поради вам допоможуть. Також публікуємо корисні статті з проектування на офіційній сторінці Facebook, де можна поставити питання у коментарях та отримувати відповідь від співробітників відділу “Обладнання і проєктів”.