- 05 травня 2018
- Переглядів: 79442
Для прихильників гострої їжї, соус – незамінна приправа. Але окрім традиційних соусів з м'яким смаком, таких як Табаско та Чолула, існує велика кількість пряних соусів та їх відданих шанувальників.
І слід зазначити, що останніми роками відзначається тенденція підвищення рівня гостроти соусів. Цей процес викликаний запитами самих фанатів гарячих страв, що вимагають дедалі більше гостроти. Для любителів чилі не існує «занадто пряного» смаку, тому виробники соусів продовжують знаходити все більше і більше способів збільшувати «вогненність» своїх продуктів.
Ринок найпряніших соусів змінюється досить швидко – Наприклад, один супер-пекучий соус, який з'явився 20 років тому і став сенсацією, сьогодні не потрапляє навіть у топ-10 гострих соусів.
Що ж надає соусам цієї гостроти? Причина криється в капсаїцині – активному інгредієнті, що міститься в перці, який є основним компонентом будь-якого пряного соусу. Капсаїцин – речовина дуже стабільна, майже не випаровується і майже не розкладається при приготуванні їжі.
Для визначення ступеня гостроти соусів використовується шкала Сковілла, спочатку розроблена для вимірювання гостроти перцю чилі. Умовна одиниця виміру – SHU. Кількість SHU пов'язана з кількістю капсаїцину. Чистий капсаїцин має рейтинг 15-16000000 SHU. Сьогодні гострота визначається виміром кількості капсаїцину з використанням хроматографії.
Які ж соуси є найгострішими у сучасному світі?
Blair’s 16 Million Reserve – найпряніша речовина на планеті. По суті, це не соус, а кристали, що складаються з чистого капсаїцину. Показник за шкалою Сковілла – 16 млн. (для порівняння – найгостріший соус Табаско не набирає за цією шкалою навіть 10 000). При роботі з даною речовиною варто дотримуватися максимальних запобіжних заходів – уникати контакту зі шкірою, використовувати рукавички, захисну маску для обличчя та пінцет. Для активації необхідно змішати кристали зі спиртним та підігріти. У зв'язку з високою концентрацією – використовується мінімальна кількість речовини. В цілому, Blair’s 16 Million Reserve рекомендується до застосування виключно професіоналами, щоб уникнути нещасних випадків.
Компанія Blair виробляє і ряд інших соусів, також неймовірно гострих: Blair's 3 AM Reserve, Blair’s 2 A.M. Reserve, Blair’s Ultra Death тощо.
Atomic Kick Ass – соус із найгостріших перців у світі – Каролінського женця та Скорпіона Тринідада, на додачу, змішаний зі спеціальними екстрактами чилі.
Texas Creek Pure Evil – виготовлений з чистого капсаїцину (не екстракту), спирту, води, золота та аскорбінової кислоти..
Pepper Palace – соус на основі червоного перцю, екстракту чилі та перцю-привиду. У 700 разів пряніший ніж Табаско.
Mad Dog 357 – супер-гострий соус, вогненна суміш екстракту чилі, свіжого перцю хабанеро, кайєнського перцю, часнику та цибулі. Перед використанням рекомендується нагріти.
CaJohns Magma 4 – соус, створений на основі оцту, води, солі та екстракту чилі. Перед використанням необхідно розводити до безпечної концентрації.
Frostbite – перший у світі білий гострий соус, і перший соус, який сяє і мерехтить при струшуванні.
Dave’s Gourmet Ghost Pepper Jolokia Sauce – основним складовим інгредієнтом є перець-привид.
Hell’s Inferno Naga Bhut Jolokia Sauce – екстремально гострий соус із шоколадним післясмаком.
Melinda’s Red Savina – до складу входить перець хабанеро, морква, цибуля, сік лайма, оцет, часник та сіль. Такий набір інгредієнтів створює не лише гострий, а й вишуканий смак.
Це далеко не повний перелік найгостріших соусів, який до того ж регулярно поповнюється новими позиціями. І все це розмаїтість екстремальних смаків користується попитом, що постійно зростає. Спектр застосування «вогненних сумішей» дуже широкий. Найбільш вдало гострі соуси поєднуються з курячими крильцями та рибою, кукурудзяним хлібом, сендвічами та як інгредієнт у алкогольних коктейлях за типом «Кровавої Меріи».