- 27 жовтня 2021
- Переглядів: 9843
Подача алкогольних і безалкогольних, гарячих і холодних напоїв є в більшості закладів громадського харчування. Неможливо уявити, що до грузинських хінкалі не подадуть келих вина або лимонад натахтарі, а в кондитерській неможливо буде випити чашку кави або келих шампанського. Саме тому ресторатори сфери HoReCa йдуть на нудне і витратне оформлення ліцензії на реалізацію і зберігання алкогольних напоїв, щоб задовольняти своїх гостей.
Також варто згадати й про формальну частину цього бажання оформити дозвільні документи:
- юридична захищеність у разі форс-мажорних обставин;
- безперешкодне відкриття закладів громадського харчування з можливістю реалізувати алкогольні напої;
- конкурентна перевага на ринку і можливість відкрито співпрацювати з ліцензованими постачальниками.
В Україні контролюють і регулюють оборот алкоголю по всій території. Спрощує регулювання дозвільна документація, яка надає всі дані про придбання та збуту алкогольної продукції.
Багато хто чув такі поняття як ліцензія на алкоголь, акцизний збір, заборона на продаж алкоголю в нічний час і, від недавнього часу, вимога вказувати цифрове значення штрих-коду марки акцизного податку на алкогольні напої. Але як це регулюється у сфері HoReCa не всім зрозуміло. Пропонуємо розібрати основні поняття в процесі ліцензування і які існують умови для здійснення продажу алкогольних напоїв. Так, як тема досить широка і вимагає детального вивчення, розберемо основні моменти ліцензування.
Які напої вважаються алкоголем згідно з Законом?
Згідно з Законом «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, і пального» продавати алкоголь можна тільки з певного зареєстрованого місця.
До алкогольних напоїв, на які потрібен дозвіл, відносяться:
- солодове пиво;
- зброджені напої, наприклад, сидр, перрі, на основі меду;
- спирт етиловий (не менше 80 об.%), спиртові дистиляти та напої, отримані шляхом перегонки, лікери; гіркі ароматизовані спиртовмісні настоянки;
- інші алкогольні напої, що містять спирту не менш як 8,5 об;
- виноградне вино і сусло.
У разі, коли ресторан або кондитерська, кав'ярня використовують алкоголь тільки для просочення тортів, то реєстрація місця зберігання також обов'язкова. Суб'єкт підприємницької діяльності також може зіткнутися з проблемою, якщо буде закуповувати у ліцензованого зареєстрованого гуртовика алкоголь. Гуртовики прописують в ТТН на переміщення продукції номер і адресу ліцензії покупця, інформацію передають до податкової. Тобто, вимагати ліцензійні документи гуртовики не повинні, але в ТТН вказати адресу і ліцензію покупця необхідно, таким чином свідомо повідомляють про порушення. Без ліцензії гуртова база не продасть алкоголь покупцям.
У цьому випадку вихід — роздрібна закупівля. Формальне обмеження на прийом для продажу і зберігання алкогольних напоїв від роздрібного суб'єкта господарювання в пункті 8 Правил № 854 може прямо торкаються лише ресторану, який здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями. А заклад, який займається тільки просоченням не здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями - і з цим податківці якраз згодні
Документація для оформлення ліцензії
Для оформлення ліцензії необхідно зібрати певний пакет документів, що посвідчує особу, право власності та виписки. Надаються документи в копіях, дозволено в чорно-білому форматі.
Перелік документів для оформлення ліцензії на алкогольні напої:
- Заяви суб'єкта господарювання, де вказуються основні дані:
- найменування та код податкової куди подаються документи;
- ПІБ підприємця і паспортні дані, адреса прописки, код податкової, де складається як ФОП;
- вид діяльності та адреса точки торгівлі;
- перелік всіх касових апаратів з повною інформацією про них.
- Виписка з ЄДР.
- Документи на право власності або оренди торгового приміщення.
- Реєстраційні та облікові документи РРО та КОРО.
- Копія платіжного доручення про оплату вартості ліцензії.
Оплатити потрібно буде і державне мито, сума якої залежить від місця реєстрації документів:
- Державний збір за отримання ліцензії на алкоголь в сільській місцевості становить 500 гривень на рік.
- Вартість збору за ліцензію в умовах міста становить 8000 гривень на рік.
Підготовку документів для отримання ліцензії на торгівлю алкоголем необхідно проводити з урахуванням норм і вимог законів.
Нові правила на продаж алкоголю у закладах
Як ми уже знаємо, з 1 жовтня 2021 року діє нововведення від Міністерства фінансів України: тепер усім закладам потрібно друкувати у чеку нові реквізити для продажу алкоголю: штрих-код товару, цифровое значення штрихового коду марки акцизного податку, так званий акцизний код.
Поки на це нововведення діє “пільговий” період, і штрафні санкції не передбачені, аби всі змогли пристосуватись до нових умов праці. Далі, за попередньою інформацією, сума штрафів будет складати від 35 до 340 грн.
Переваги закладів HoReCa при наявності ліцензії на продаж алкоголю
Ліцензія на алкоголь передбачає відрахування, які розбиті на щоквартальні платежі на однакові суми в роздрібній торгівлі й повну оплату 1 платежем для гуртової.
Сьогодні існує 3 основних види ліцензії на алкогольні напої:
- Гуртова ліцензія. Видається на 5 років. Є також поділ на всі алкогольні напої й на торгівлю сидром та перрі (без додання спирту).
- Виробництво, експорт, імпорт. Також видається на 5 років, на всі види алкоголю.
- На роздрібну торгівлю. Видається на 1 рік. Розділяється на 2 види: на торгівлю на всі алкогольні напої й на торгівлю сидром, перрі.
В гуртовій оплата проводиться до початку виробництва і початку нового року за весь період, 5 років. У роздрібній розбита на кілька кварталів, де терміни вказані на зворотному боці ліцензії.
У разі несплати в термін, дія ліцензії призупиняється на строк до сплати заборгованості на підставі письмового розпорядження ДПС статті 15 Закону № 481. Під час призупинення дії ліцензії — реалізовувати алкоголь незаконно. У разі порушення загрожує штраф — 200% від вартості отриманої продукції, але не менше 17 000 грн. Також такі наслідки обіцяють тим, хто оплатив і підписав ліцензію, але не дочекався її видання. Рекомендуємо завчасно подбати про дозвільні документи, щоб уникнути втрати часу і грошей.
Попри те, що багато хто асоціює роздрібну торгівлю з магазинами, але абзац 13 в ст. 1 в Законі 481 дає визначення роздрібній торгівлі "Як діяльності з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування". Простіше кажучи, реалізація відвідувачам ресторану алкогольних напоїв — це по суті те ж саме, що і роздрібна торгівля такими товарами.
Перевага ресторанного бізнесу перед роздрібними магазинами в тому, що заклади ресторанного господарства та спеціалізовані відділи підприємств, які мають статус закладів ресторанного господарства або підприємств з універсальним асортиментом товарів дозволено торгувати напоями на розлив. Також стаття 15 Закону № 481 дозволяє ресторану, у якого вже є ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями не купувати ще одну — на право роздрібної торгівлі сидром та перрі (без додання спирту).
Пакування алкоголю на винос
Алкогольні напої на винос можуть реалізовуватися суб'єктами господарської діяльності, але за умови, що пакування буде відповідати Закону "Про основні засади й вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". Також варто ознайомитися з нормативно-правовим документом — "ДСТУ 3297-95 Виробництво лікеро-горілчаних напоїв. Терміни та визначення. Зі зміною № 1: 2003 ". У документі також прописані вимоги до пакування для певних алкогольних напоїв та коктейлів.
У закладах також треба бути уважним до покупки барного скла для напоїв. Зверніть увагу на якість скла, на його безпеку і стійкість до пошкоджень. Вибирайте тільки перевірені бренди посуду і перевірених постачальників посуду. Так ви зможете гарантувати якість і безпеку пропонованих напоїв гостям.
У нашому асортименті ви зможете знайти й барний інвентар, який також впливає на якість приготовлених коктейлів. Більш детально дізнатися про базовий барний інвентар, який знадобитися кожному достойному бару для відкриття, можна зі статті: "Що потрібно знати початківцю бармену про інвентар та посуд?".
Замовити професійний посуд і скло можна за телефонами +38 (098) 33 777 88, +38 (044) 33 777 88 або на нашому сайті.