- 26 листопада 2021
- Переглядів: 7468
Куттер — це професійне кухонне обладнання, яке за своїми функціями схоже на блендер. Конструкція куттера складається з мотора, каркаса, чаші, що обертається, і ножового диска. Головна відмінність куттера від блендера в будові та розташуванні ріжучих ножів. Саме завдяки цьому продукт, що переробляється в куттері, матиме зовсім іншу текстуру і консистенцію, ніж при обробці того ж продукту в блендері.
Куттер підходить для подрібнення м'яса і дозволяє готувати якісний фарш, що не можна зробити за допомогою блендера. Ножі куттера бувають трьох видів: гладкі, дрібнозубчасті, крупнозубчасті. Залежно від вибору ножа куттер може вирішувати різні завдання: від подрібнення зелені і часнику до замішування тіста, збивання білків і приготування фаршу.
Куттери є популярним обладнанням та широко використовуються на професійних кухнях ресторанів, їдалень, кафе.
Куттери бувають також із функціями охолодження вбудованим вакуумним насосом, завдяки чому агрегат використовується на великих виробництвах майонезів та ковбас. Але серед шеф-кухарів та всіх, хто працює на професійній кухні закладу, найбільшою популярністю користується звичайний куттер з класичною комплектацією.
Деякі почали використовувати куттер навіть замість професійних м'ясорубок.
Які переваги використання куттера для м'яса?
- Процес подрібнення фаршу відбувається значно швидше та цілком реально подрібнити м'ясо за 4 хвилини.
- Можливість рівномірного перемішування під час переробки різних видів м'яса.
- М'ясо подрібнюється якісно як у сирому, так і замороженому вигляді.
- Куттери дозволяють легко контролювати ступінь помелу м'яса: великий, середній та дрібний.
- М'ясо, перероблене в куттері, втрачає набагато менше корисних речовин, ніж те, що переробляється в м'ясорубці.
Застосування цього виду обладнання досить широке: куттери допомагають подрібнювати м'ясо, готувати соуси, супи, паштети і навіть кондитерські вироби, тому такий сучасний агрегат буде універсальним помічником на кухні вашого закладу.
Які переваги куттера для роботи з м'ясом?
- Будь-який процес обробки триває трохи більше 4 хвилин, що дозволяє переробляти м'ясо швидше. Це зручна функція для ресторанів, де немає потреби готувати м'ясо великими обсягами. За допомогою куттера, маленькі об'єми м'яса можна швидко подрібнити перед використанням.
- Перероблене м'ясо виходить рубленим, що відмінно підходить для приготування різноманітних м'ясних виробів, у тому числі національних страв.
- Час роботи з куттером безпосередньо визначає ступінь подрібнення м'яса. Тому за допомогою куттера легко отримати м'ясо великого, середнього чи дрібного помелу. Приготування суфле, паштетів та м'ясних рулетів, де потрібно використовувати м'ясо різного помелу, стає більш простим і зручним за допомогою цього агрегату.
- При роботі з рибою куттер допомагає отримати результат і велике подрібнення для рибних котлет, дрібне для рибного суфле або терринів — у роботі з м'ясорубкою такого ефекту не вийде.
- Подрібнюючи кілька різних видів м'яса в куттері, ви отримуєте однорідну суміш, в якій обидва види м'яса рівномірно перемішані між собою.
- Є можливість додати в чашу куттера воду для більш ніжної текстури фаршу.
- Куттер може переробляти як свіже, і заморожене м'ясо, яке перед переробкою відтало на 2-3 мм. Так у процесі подрібнення замороженого м'яса можна отримати чіткі рівні шматочки.
- Куттер дозволяє легко подрібнювати інші інгредієнти для приготування м'ясних виробів: хліб, зелень, сир, цибуля, часник, сухофрукти, горіхи.
Приготування соусів, супів та гарнірів за допомогою куттера
Куттер — чудовий агрегат для приготування будь-яких соусів. Перевага в тому, що він одночасно подрібнює, перемішує та збиває інгредієнти. Завдяки цьому можна легко приготувати майонез, соус песто та інші густі соуси з великими шматочками.
Крем-супи. Чаші куттерів, як правило, виготовлені з нержавіючої сталі та пластику, що дозволяє перемішувати гарячі інгредієнти, як вимагає цього приготування крем-супу.
Приготування овочевих пюре. Шпинат, гарбуз, боби, кабачки, яблука, банани - все це можна легко перетворити на однорідну суміш за хвилину роботи з куттером. Також зручно збивати омлети, білки для кондитерських виробів та випічки, готувати тісто для млинців або оладок.
Важливо: за допомогою куттера не можна приготувати картопляне пюре, тому що при збиванні картоплі в цьому агрегаті картопля перетворюється на густу клейку. масу, яка не схожа на класичний варіант картопляного пюре.
Десерти та випічка з використанням куттера
Кутер досить часто використовуються в приготуванні кондитерських виробів. З їх допомогою зручно подрібнювати горіхи, сухофрукти та готувати крихту для посипання десертів. Ступінь подрібнення важко проконтролювати при обробці іншими способами, а за допомогою куттера це зробити досить легко, оскільки рівень подрібнення залежить від того, наскільки довго ви працюєте з агрегатом.
Шоколадний ганаш, який часто використовується для приготування десертів, можна також приготувати в куттері. Щоб це зробити, достатньо подрібнити шоколад у крихту, потім додати невелику кількість гарячих вершків і протягом 2-5 секунд перемішати складові за допомогою куттера до однорідної маси. Приготовлений у куттері ганаш виходить однорідним, без бульбашок, тому його практично одразу можна застосовувати у роботу.
Технологія подрібнення в куттері також дозволяє готувати джеми та конфітури. Ягоди та фрукти подрібнюються в потрібну консистенцію досить ефективно та швидко. Куттер здатний замішувати будь-які види тіста, тому за допомогою нього можна зробити тісто для млинців, оладок та навіть підготувати білки для бісквіту.
Швидкість 3000 об/хв дає куттерам можливість готувати марципан і цукрову пудру.
Таким чином, куттери можна використовувати на кухні закладу для приготування всіх страв: від м'ясних та рибних котлет до шоколадних та марципанових десертів. Куттер може стати універсальним помічником на кухні, який замінить чи доповнить функціонал блендера, м'ясорубки та іншого обладнання.