- 28 вересня 2023
- Переглядів: 12377
Газові плити вже певною мірою починають втрачати свою актуальність. Їм на зміну приходять більш практичні, зручні, сучасні індукційні та електричні плити. Завдяки таким виробам можна організувати більш ергономічний і красивий простір для готування, а також використати їх для будь-яких кулінарних експериментів.
Особливості індукційної плити: переваги та недоліки
Поверхня в індукційної плити може бути виготовлена зі склокераміки або загартованого скла, а тому вона досить міцна, на ній не залишаються подряпини. Під поверхнею знаходиться індукційна котушка, яка передає магнітні хвилі на дно посуду. Саме тому під час купівлі індукційної плити слід одразу купувати спеціальний посуд, який буде з нею сумісний.
Порівняти роботу індукційної плити можна з бездротовою зарядкою для телефону. Тільки при цьому пристрій у цьому разі не нагрівається, а просто в нього заряджається акумулятор.
У результаті такої технології енергія не витрачається на нагрівання поверхні плити, а відразу нагріває посуд. Це дуже економічно з точки зору споживання електрики. При цьому поверхня плити не нагрівається від струму - вона нагрівається тільки від посуду з гарячою їжею, який на ній стоїть. І якщо сковорідку або каструлю прибрати, плита дуже швидко охолоне.
Індукційна плита дуже зручна з багатьох причин. Якщо під час готування у вас що-небудь протече або збіжить, вам достатньо переставити посуд і протерти поверхню - ви не отримаєте опіку, і продукти не прилипнуть до поверхні, а скло легко протирається без слідів. Поверхню плити можна використовувати як підставку для будь-чого - на ній можна нарізати продукти, і при цьому плита не реагуватиме, а тому й грітися вона не буде.
Але при цьому буде складно готувати ті страви, яким потрібне тривале томління. Однак є плити, які можуть підтримувати невелику температуру протягом певного часового проміжку, але так можуть робити всі моделі індукційних плит. Якщо ж для вас важлива функція тривалого томління, можна придбати мультиварку, але ця техніка потребує місця для зберігання на кухні.
Індукційна плита абсолютно не реагує на предмети, крім спеціального посуду. Ця функція особливо важлива для забудькуватих людей, які можуть щось забути на плиті й відволіктися на інші роботи. Також плита не увімкнеться, якщо на неї покласти книжку, руку, якщо по ній пройдеться кіт, а тому можна назвати цей пристрій максимально безпечним для оточуючих і пожежобезпечним загалом.
Вимоги до посуду для індукційної плити досить суворі. Діаметр каструлі або сковороди має відповідати тій чи іншій конфорці. При цьому в них має бути ідеально рівне дно. Ви зможете використовувати чавунні сковорідки й емальовані каструлі, а ось алюмінієві сковорідки і скляні каструлі вже не підійдуть. У цьому разі доведеться купити спеціальний адаптер, який потрібно класти між посудом і плитою.
Однак сучасні виробники посуду вже врахували особливість індукційних плит і їхню затребуваність, а тому їхня продукція вже містить той самий магніт. Причому користуватися нею можна і на звичайній плиті, і на індукційній, що дуже зручно.
Індукційна плита має такі переваги:
- ви зможете значно економити на електроенергії. Плита не витрачає енергію на нагрівання поверхні, а одразу гріє посуд, який зі свого боку починає одразу нагрівати продукти в ньому. Отже, і процес готування займатиме менше часу;
- нагрівається тільки посуд, а тому можна не боятися, що хтось отримає опік від варильної поверхні - вона охолоджується дуже швидко, щойно ви заберете сковорідку чи каструлю з неї. Це важливо для тих, у кого є допитливі діти та тварини;
- можна використовувати як додатковий робочий простір. Зручно покласти дощечку і тут же нарізати продукти, які відправляти в каструлю або сковороду. Можна покласти книгу з рецептами, щоб опис процесу приготування страви був перед очима;
- потужність нагріву при перемиканні практично моментально змінюється. Це теж економить споживання електроенергії, оскільки вам не потрібно чекати, щоб плита розігрілася;
- таку плиту неможливо випадково ввімкнути. Вона почне працювати тільки тоді, коли на ній буде знаходитися посуд для приготування їжі.
Є й деякі недоліки. Так, наприклад, індукційна плита коштує значно дорожче за звичайну. Якщо вам потрібна функція томління, цього складно домогтися, оскільки поверхня миттєво остигає. Але якщо вибрати дорогу модель із додатковими функціями, ви завжди отримуватимете задоволення від готування, і у вас завжди страви виходитимуть смачними й корисними.
Не можна такі плити купувати тим, у кого стоїть кардіостимулятор - справа знову в магнітному полі, яке техніка випромінює. Воно може впливати на роботу цього пристрою, що прямо впливає на самопочуття і здоров'я людини.
Особливості електричної плити: основні плюси та мінуси
Раніше електричні плити мали дещо інакший вигляд, ніж сучасні. Так, поверхня була емальованою і на ній розташовувалися блини з чавуну, на які й потрібно було ставити посуд під час приготування їжі. Ці блини нагрівалися за рахунок спіралі, яка розташована під ними і яка нагрівалася від впливу на неї електрики.
Електричні плити можуть мати різні нагрівальні елементи:
- ті самі чавунні блини. Це найекономніший варіант. Зазвичай такі плити купують для дач, орендованої квартири, оскільки вони мобільні - можна поставити на будь-який стіл. Чавунні блини довго нагріваються, але при цьому повільно остигають. Цей варіант вважається найменш ефективним;
- стрічкові елементи або Hi-Light. Нагріваються за 5-7 секунд. У цьому випадку ТЕН - це тонка стрічка з металу;
- спіральні елементи. Нагріваються відносно швидко - такій плиті достатньо 12 секунд. Спіралі знаходяться під варильною поверхнею;
- галогенні елементи. Нагріваються практично відразу, що їх ставить в один рядок з індукційними плитами. Така система досить дорога, а тому зазвичай, якщо плита чотирьохконфорочна, дві конфорки мають галогенні елементи, а дві інші - стрічкові або спіральні. Галогенні елементи включають і металеві стрічки, і галогенну лампу, що випромінює інфрачервоне світло, завдяки якому конфорка і нагрівається за частки секунди.
Електричні плити мають свої незаперечні переваги:
- можна томити продукти, виставивши потрібну температуру;
- для готування не потрібен спеціальний посуд, а це економить ваші кошти. Можна використовувати все те, що у вас уже є;
- посуд ще якийсь час залишатиметься теплим, оскільки плита повільно остигає;
- під час роботи плита не видає сторонніх звуків;
- можна вибрати будь-яке оформлення.
Сучасні електричні плити можуть мати буквально такий самий дизайн, як і індукційні. Тобто мати поверхню із загартованого скла або склокераміки. За ними набагато легше доглядати - якщо щось протече, достатньо поверхню протерти м'яким матеріалом і вона знову буде чистою.
Але є й певні недоліки в електричної плити. Все-таки поверхня сильно нагрівається і можна отримати опік. Важливо не пускати сюди тварин і дітей. Якщо вам потрібно змінити температуру під час готування, техніці знадобиться певна кількість часу, щоб нагрітися або охолонути.
Багато виробників випускають електричні плити з функцією залишкового тепла. Коли ви знімете посуд із плити після закінчення готування, поверхня, де є ділянки, що не охололи, забарвляться в червоний колір, а тому ви зможете бачити, що до них торкатися не можна. Але цієї енергії буде достатньо, щоб підігріти їжу, розтопити шоколад або масло для десертів, підігріти чай.
Чим відрізняється індукційна панель від електричної панелі?
Багато хто впевнений, що електрична плита - це спрощений варіант індукційної. У чомусь таке припущення насправді відповідає дійсно, але не повною мірою. Але головна їхня відмінність - це різні нагрівальні елементи.
Так, індукційна плита починає виробляти тепло завдяки магнітному полю, яке утворюється від спеціальної котушки. Котушка знаходиться під скляною панеллю і швидко починає нагрівати посуд, а не поверхню плити. А ось електрична плита розігрівається завдяки струму, що проходить. Саме тому спочатку поверхня гріється, а потім тільки посуд, який на ній стоїть.
Яку плиту краще обрати: індукційну чи електричну?
Доглядати за сучасними індукційними та електричними плитами дуже легко. У них найчастіше скляна поверхня, яку досить протерти м'яким вологим матеріалом, і вона буде чистою. Можна використовувати і засоби для скла, щоб позбутися розводів.
Варто пам'ятати про те, що склокераміка вимагає до себе дбайливого догляду. Для чищення не можна використовувати абразивні засоби, оскільки залишаться подряпини. Якщо ви на таку поверхню розсипали цукор, його потрібно одразу прибрати, щоб він не розтанув і не пригорів - в іншому разі це може порушити цілісність покриття, а також зіпсує можливості плити. Сіль може залишити подряпини, а тому її потрібно не придавлювати губкою до поверхні, щоб прибрати, а легко змахувати з неї.
Якщо ви вирішили купити індукційну плиту, потрібно замінити проводку у квартирі, якщо вона дуже стара. Це пов'язано з тим, що така техніка дає сильне навантаження на електромережу, і це може стати причиною деяких неприємностей.
Індукційні плити підходять для великих кухонь, оскільки вони через магнітне поле можуть негативно впливати на роботу іншої техніки. А тому електричні прилади слід розміщувати подалі від неї. До того ж якщо увімкнути всі конфорки одночасно, потужність плитки втрачається, а тому рекомендується одночасно використовувати лише дві з них. Але сучасні дорожчі моделі вирішують цю проблему.
Якщо в сім'ї є діти і тварини, які можуть торкатися до варильної поверхні, краще вибрати індукційний варіант. Це ж стосується літніх людей, які часто забувають плиту взагалі вимикати. Любителі новітніх технологій оцінять цей варіант - нічого іншого можна навіть не шукати.
Ті ж люди, які цінують простоту, обиратимуть електричні плити. З ними простіше управлятися, не потрібен спеціальний посуд. Якщо вам не потрібні додаткові функції, а також ви цінуєте просте управління - це ваш варіант. Простіше з газу перейти саме на електричні плити, ніж індукційні.
При цьому підключити електроплиту зможе кожен - тут не потрібні особливі навички. Та й ціна на неї буде в рази дешевшою. Багато моделей працюють в енергозберігаючому режимі, а тому споживання електрики не буде максимальним, що дуже важливо.
Якщо ж відповідати на запитання, яка плита краща, тут слід орієнтуватися на свої фінансові можливості. Електрична плита - більш звичний і простий варіант. Індукційна - сучасне високотехнологічне рішення, яке і коштуватиме в рази дорожче. Але при цьому ви зможете значно економити електрику.
Загалом, купівля індукційної плити і посуду для неї окупається буквально за кілька місяців регулярного використання. Якщо у вас немає мети заощадити кошти, краще вибрати індукційний варіант. Цей варіант ще підійде і тим, хто не так часто готує. А ось електрична плита ідеальні для тих, хто любить готувати і робить це щодня.
Наш світ не стоїть на місці, і що більш високотехнологічна техніка, то вона зручніша і практичніша. І, звісно ж, тільки вам вибрати, індукційну чи електричну плиту варто купити, ми всього лише спробували внести деяку ясність у питання, яку плиту краще вибрати: індукційну чи електричну.