Кухонне теплове обладнання: особливості вибору та експлуатації
Якісне і надійне кухонне теплове обладнання — запорука успішної роботи будь-якого закладу громадського харчування. Правильно підібрана техніка дозволяє готувати і розігрівати страви швидко і смачно, тим самим залучаючи все більше клієнтів і приносячи все більше прибутку. Саме тому вибирати такі пристрої потрібно з розумом і беручи до уваги репутацію бренду.
Класифікація теплового обладнання
Теплове обладнання поділяють на різні види за кількома критеріями.
За функціональністю:
- Універсальні — для різних завдань. Наприклад, плити.
- Спеціалізовані — для конкретних продуктів і певних завдань: варіння, смаження і т. п.
За енергоносієм:
- Електричні.
- Газові.
- Парові.
За способом обігріву:
- Контактні — коли їжа готується, безпосередньо контактуючи з теплоносієм. Наприклад, до таких пристроїв відносяться печі, фритюрниці.
- Безконтактні або поверхневі:
- З безпосереднім нагріванням — тепло контактує з інгредієнтами через так звану стінку. Приклад: сковорода.
- З непрямим нагріванням — нагрівання відбувається через «посередника», наприклад, воду.
За принципом роботи:
- З безперервним циклом — для приготування кількох порцій не потрібно кожен раз зупиняти техніку.
- Періодичної дії — для вивантаження готових порцій необхідно повністю зупинити агрегат.
Також існує класифікація теплового обладнання за рівнем автоматизації, виділяючи механічне, автоматичне і напівавтоматичне.
Вибираємо сучасне обладнання
Сьогодні на підприємствах громадського харчування вже давно експлуатують не тільки звичайні газові плити або мікрохвильовки, але також більш серйозну сучасну техніку. Наприклад, давно не в новинку продаж такого теплового обладнання як:
- Пароконвектомат — багатофункціональний пристрій, який складає конкуренцію печам. Тут можна запікати, тушкувати, смажити, пасерувати з мінімальною участю в процесі людини.
- Сковороди — промислові варіанти побутової сковорідки, які відрізняються великими габаритами і потужностями. Такі пристрої поділяють на напольні для великих обсягів готування і настільні для невеликих ресторанів, кафе.
- Поверхні для смаження — необхідні агрегати як для спеціалізованих цехів, так і для різноманітних закладів. Такі пристрої ще називають електрогрилях. Призначені для смаження м'яса, риби і овочів.
- Макароноварки — варильні апарати, які використовують для варіння різноманітних гарнірів. Їх розрізняють за розмірами ванн.
- Котли — масивні апарати для приготування великих об'ємів їжі.
- Апарати Sous-Vide — пристрої для приготування їжі з використанням вакуумної технології.
Також до такого обладнання відносяться добре відомі нам плити, духові шафи, фритюрниці, коптильні, мангали.
Теплове обладнання для професійної кухні: важливі нюанси
Щоб правильно вибрати і купити теплове обладнання в Києві, потрібно звернути увагу на важливі нюанси. Обов'язково слід враховувати такі фактори:
- З якого матеріалу зроблений агрегат. Кращими вважаються сталь і чавун.
- Який вид підключення буде найзручнішим у вашій конкретній ситуації.
- Чи можлива заміна деталей в процесі експлуатації. Будь-яка техніка виходить з ладу. Можливість її полагодити — важливий критерій.
- Яка кількість і яких апаратів буде вам необхідно і скільки такої техніки влізе в приміщення.
- Які додаткові функції можуть бути корисними, а від яких «бонусів» варто відмовитися.
Від кожного з цих факторів буде залежати також ціна на теплове обладнання промислових масштабів. А також терміни експлуатації і взагалі комфортність всього процесу приготування їжі. А тому не варто шукати сумнівні варіанти. Краще звернутися в інтернет-магазин Accord Group і вибрати кращі пропозиції від відомих виробників за доступною вартістю з усіма необхідними гарантіями якості.