- 27 липня 2023
- Переглядів: 2190
На що звернути увагу при виборі келихів для алкогольних напоїв?
Перш за все, потрібно врахувати, який тип алкоголю ваш ресторан має намір або вже подає клієнтам. Наприклад, якщо у вас пивний бар і в меню немає іншого алкоголю, окрім пива, ви, звичайно, можете просто купити пивні келихи, фужери, кухлі та стакани.
- матеріал: скло, кришталь;
- форму і розміри: висота, глибина;
- місткість;
- товщину стінок.
Келих має бути тонким і прозорим, щоб було видно колір напою. Це важливо майже для всіх видів напоїв. Ніжка келиха повинна бути трохи довшою, а чаша - ширшою.
Забудьте про сусальне золото, візерунки чи гравіювання! Будьте практичні: кожну склянку потрібно мити, тому краще визначитися зі способом миття - вручну або за допомогою обладнання. Якщо ви обираєте другий, то оберіть відповідний тип обладнання та обирайте практичні моделі келихів. У випадку миття вручну, мийте келихи у злегка гарячій воді або спеціальною силіконовою губкою. Завжди витирайте їх насухо, щоб не залишати крапель води або плям.
Рекомендується зберігати келихи в підвішеному стані чашею до низу або просто вертикально, щоб чаша “дихала”.
Основні види келихів
Існує умовний розподіл келихів залежно від виду напою. Розгляньмо цю типізацію за прикладами.
Келихи для червоного вина
Вони мають повну чашу і трохи вужчий обідок, щоб пропускати більше повітря в рідину без розливу. Вони дозволяють насолодитися ароматом і смаком вина перед вживанням.
Cabernet |
Bourgogne |
Bordeaux |
Келих досить високий і має дуже широке дно, що дозволяє повітрю вільно проходити крізь нього. А обідок - вузький, щоб сконцентрувати вишукані аромати для вдиху повноцінного розкриття запаху. |
Келих створений для того, щоб підкреслити складний і тонкий смак. Він має дуже широку чашу і широкий обідок, щоб спрямувати вино на кінчик язика, який більш чутливий до тонких ароматів. |
Келих вищий та вужчий, ніж інші келих для червоного вина. Він підходить для довголітніх або молодих вин, спрямовуючи вино на спинку язика, щоб аромати не домінували. |
Zinfandel |
Pinot Noir |
Rosé |
Келих коротший, ніж бокал для бордо, і має трохи ширший обідок, аби посилити смаки. Також це робиться для того, щоб пряні аромати Зінфанделя не перевантажували піднебіння. |
Келих незвично широкий обідок злегка заокруглений, щоб вино насичувалось повітрям, а смаки та аромати потрапляли безпосередньо до носа і рота. |
Келих для рожевого вина має дуже довгу ніжку, щоб добре охолодити вино. Існує два типи келихів для рожевого вина: один з них має розкльошений обідок, підходить для молодих, кислих рожевих вин. Інший має злегка рифлений обідок, підходить для старших, солодших рожевих вин. |
Келихи для білого вина
Існує кілька типів келихів для білого вина, як правило, трохи ширші та вужчі, ніж келихи для червоного вина. Це пов'язано з тим, що білі вина потребують доступу до повітря, а надмірне окиснення може порушити тонкий смак.
Chardonnay |
Viognier |
Sweet wine |
Келих за формою схожий на келих для Піно Нуар, але має трохи коротшу чашу і ширший обідок. Завдяки такій формі вино потрапляє на кінчик язика, що підсилює солодкість вина і дозволяє насолодитися його делікатним смаком. |
Чаша цього келиха менша, а обідок трохи ширший, щоб захистити вишукані аромати від окислення. |
Келих невеликий, рифлений, зі злегка звуженим краєм. Він направляє вино до спинки язика, щоб воно не було занадто солодким, а конічний кінчик дозволяє легко перевертати вино, щоб додати повітря. Невелике окислення вітається, бо воно додає кислотності та допомагає збалансувати солодкість вина. |
Коктейльні келихи
Перевернуті конічні коктейльні келихи призначені для коротких коктейлів. Чаша коротка і широкий обідок дозволяє повною мірою насолодитися вишуканими смаковими поєднаннями.
Lowball (Old Fashioned) |
Highball |
Келих без ніжки з короткою, широкою, важкою основою. Широке дно робить його популярним для змішаних напоїв, а також використовується для чистих спиртних напоїв, таких як віскі та бренді. |
Вища версія лоуболу, яка вміщує 230-350 мл рідини та ідеально підходить для довгих коктейлів, у яких більше міксерів, ніж алкоголю. Іноді плутають з келихом Коллінза, який вищий і ширший. |
Зверніть увагу, що коктейльні келихи призначені лише для рідини та не повинні заповнюватися льодом.
Margarita |
Brandy & Whisky |
Martini |
Класичний келих для Маргарити має форму блюдця в горі та різкий носик внизу. Це не підсилює смак напою, особливо з підсоленим обідком. |
Чаша повна, щоб рідину можна було закручувати, не розливаючи, а обідок злегка звужений, щоб не втрачався аромат. Келих має коротку ніжку, аби можна було підігрівати рідину вручну. |
Схожий на класичний коктейльний келих, але з більшою чашею і загостреним дном. Келих для мартіні з роками став більшим, оскільки до традиційного коктейлю мартіні додають горілку. |
Для гурманів та любителів екстравагантності досі існують форми подачі у кубках, купе і чашах. Наразі ці види келихів переосмислюються за своїм першочерговим призначенням.
Goblet |
Chalice |
Coupé |
Келих має глибоку чашу та широкий обідок і часто використовується для подачі води в ресторанах. Часто виготовляється з товстого скла для збереження температури напою, тому його використовують для гарячих і холодних напоїв. |
Чаша схожа на келихи, але використовується для подачі густого, міцнішого пива, такого як стаут або портер. Вона коротка у найширшому місці, має середню ніжку і зазвичай виготовляється з тоншого скла, ніж келих, щоб продемонструвати напій всередині. |
Келих цінується, в основному, за свою вінтажну привабливість і часто використовуються для подачі таких коктейлів, як Side Car, Martinez і Aviation. |
Не обходьте стороною лікери та кордіали, які часто використовується як міксери напоїв, тому що вони містять солодкість, яка може нейтралізувати гіркоту та інші інгредієнти. Напої з додаванням лікерів чи кордіалів широко використовуються у якості дижестива або як комплімент від закладу, підходять для подачі до десерту через їх солодкий характер.
Cordial |
Liqueur |
Келих для невеликих порцій коктейлів або лікерів. Вертикальний, О-подібний, з розкльошеним обідком і, як правило, з ніжкою. |
Невеликий келих із дуже довгою ніжкою і великим опуклим обідком, призначений для дегустації невеликих кількостей солодких лікерів. |
Горілчані напої можна пити за різної температури: теплими, гарячими чи охолодженими. Наприклад, холодне саке рекомендовано подавати у склянці з тонким і широким обідком, яка також підійде добре для саке з високою кислотністю. А тепле краще пити з традиційних японських чашок для саке.
Sake |
Shot |
Келихи для саке подаються у наборах і призначені для того, щоб насолоджуватися ними з друзями. Існує високий келих для наливання та менший, розміром з чарку, для розпивання. Розливання саке між друзями - це частина задоволення від пиття саке. |
Чарка для Шоту, зазвичай, використовується для подачі невеликої кількості напоїв і призначена для зручності, а не для задоволення. Шот вирізняється за формою і розміром, часто має злегка звужений верх, щоб було зручніше ставити його за барною стійкою. |
Про тренди
На відміну від світу моди, тренди у світі скляного посуду змінюються не так стрімко. Але, стає зрозуміло, що тенденція до легкості та тонкості набирає обертів. Ресторанні гості шукають елегантності та легкості. Надлегкі келихи викликають подив і захоплення, наповнюючи трапезу додатковими емоціями та приємними відчуттями.
Навздогін до попереднього тренду іде тенденція підкреслення функціональності келихів. Сучасні дизайнерські рішення базуються на призначенні келиха і підпорядковують дизайн практичності. Виробники келихів зі скла більше приділяють уваги дизайну чаші, прагнучи до лаконічної та строгої форми. Тому, останніми роками в моду увійшла форма келихів з виразними кутами, так звана діамантова форма.
Цікаво, що концепція універсального келиха здобула широку популярність. Наразі, цей напрямок знаходиться поза межами моди. Навпаки, з'являється все більше спеціальних келихів, які краще демонструють конкретні сорти винограду.
Келихи зі скла на довгій і короткій ніжці є обов'язковими для дегустації в ресторані, кафе чи пивному барі. Але будьте готові, що келихи можуть розбитися - це нормально. А оновити свої запаси завжди можна на сайті Акорд груп.