- 13 липня 2023
- Переглядів: 1679
М’яке vs тверде морозиво
Різниця між м'яким і твердим морозивом полягає у відсотковому вмісті молочного жиру, відсотку перероблювання, температурі витримки та типі машини, яка використовується для його виготовлення.
Морозиво для м'яких порцій
- Від 3% до 6% молочного жиру;
- Від 40% до 65% перевитрати;
- Зберігається при температурі 25 градусів за Фаренгейтом;
- Виготовлено на фризері для м'якого морозива.
Тверде морозиво
- 10-16% молочного жиру;
- Перевитрата 35% або менше;
- Зберігається при температурі 0 градусів за Фаренгейтом;
- Виготовляється у фризері періодичної дії.
Типи фризерів для виготовлення морозива
Фризери для м'якого морозива та фризери періодичної дії - це два основних типи фризерів для виготовлення морозива. Який з них вам знадобиться для вашого бізнесу, залежить від типу замороженого десерту, який ви плануєте подавати.
Фризер для м'якого морозива
Фризер для м'якого морозива заморожує рідку суміш морозива під час перемішування, а потім видає її безпосередньо з машини в ріжок або стаканчик.
- Дозволяє операторам розливати морозиво на вимогу одним натисканням важеля
- Може зберігати готовий продукт протягом тривалого періоду часу
- Поставляється з одним або двома бункерами, з дозатором одного смаку, дозаторами двох смаків або дозаторами двох смаків з функцією повороту.
Відзначимо, що деякі моделі можна використовувати для дозування замороженого йогурту, заварного крему, морозива та/або сорбету.
Фризери періодичної дії
Фризери періодичної дії дозволяють виробляти партію одного виду замороженого десерту, наприклад, твердого морозива, шляхом збивання і заморожування рідкої суміші до кремоподібної, гладкої текстури.
- Має збивач, який додає повітря в суміш і зішкрібає продукт з боків пристрою для оптимальної консистенції і максимальної екстракції.
- Готовий продукт необхідно перекласти в морозильну камеру для зберігання та подачі на стіл
Зверніть увагу, що певні моделі можуть також використовуватися для дозування морозива, заварного крему, сорбету та/або щербету.
Типи фризерів для м'якого морозива
Існує два типи систем подачі для фризерів: гравітаційна та під тиском. Ці функції визначають, як рідка суміш подається з бункера в морозильний циліндр машини.
Самопливні апарати для заморожування м'яких закусок
Обладнання із гравітаційною подачею покладається на силу тяжіння для подачі суміші в морозильний циліндр із фіксованим співвідношенням повітря. Оскільки в автоматах для м'якого морозива з гравітаційною подачею морозиво переливається менше, воно виходить більш щільним і смачним, ніж морозиво, виготовлене в автоматах для м'якого морозива з подачею під тиском.
Переваги | Мінуси |
Більш доступна за ціною | Нижчий вихід надлишкового продукту |
Простіше в обслуговуванні та очищенні | Морозиво не таке м'яке та вершкове |
Менше рухомих частин у порівнянні з автоматами під тиском |
Фризерні апарати з подачею під тиском
Машини з подачею під тиском мають насос у бункері, який подає суміш у морозильний циліндр, що дозволяє оператору контролювати кількість повітря, яке додається до суміші. Оскільки в автоматах для розливу під тиском морозиво переливається більше, воно виходить більш м'яким і кремовим, ніж морозиво, виготовлене в автоматах для розливу самопливом.
Переваги | Мінуси |
Більш контрольований вихід надлишкового продукту для отримання якіснішого продукту | Дорожчий за фризер з гравітаційною подачею |
Допомагає підтримувати постійний тиск у морозильному циліндрі для забезпечення консистенції | Складніше чистити та обслуговувати |
Підходить для великих обсягів виробництва |
Типи морозильних камер періодичної дії
Існує 3 типи морозильних камер періодичної дії: горизонтальні, вертикальні та багатофункціональні. Який пристрій найкраще підійде для вашої кухні, залежить від того, який тип продуктів ви плануєте виготовляти.
Горизонтальні морозильні камери періодичної дії підходять для великих обсягів. Дозволяють оператору зачерпнути порцію в піддон, щоб перенести її в морозильну камеру.
Вертикальні морозильні камери періодичної дії розподіляють заморожений продукт вертикально і дозволяють оператору додавати будь-які інгредієнти під час виробництва.
Багатофункціональні морозильні апарати періодичної дії нагрівають, змішують, охолоджують і заморожують в одному універсальному пристрої для приготування інших продуктів на додаток до заморожених десертів, таких як муси, кондитерські креми та желе.
Тип конденсатора фризера
Машини для виготовлення морозива мають два можливих типи конденсаторів: з повітряним і водяним охолодженням.
Увага! Під час інтенсивної роботи апарат виробляє багато тепла, тому переконайтеся, що ви розумієте, як він охолоджується.
Обладнання для виготовлення морозива з повітряним охолодженням
Апарати з повітряним охолодженням всмоктують повітря для охолодження конденсатора, щоб охолодити машину для виготовлення морозива, і вона могла виробляти заморожені десерти.
Переваги | Мінуси |
Потребують лише підключення до електромережі | Вимагає достатній прозір в стіні (≈15 см) навколо машини для витяжної вентиляції |
Налаштування за принципом "увімкни та працюй" | Для ефективної роботи потрібні прохолодні приміщення з кондиціонером |
Більш доступний варіант |
Обладнання для виробництва морозива з водяним охолодженням
Фризери з водяним охолодженням охолоджують холодильні компоненти водою, а не повітрям. Тому, для роботи їм потрібне підключення до водопроводу.
Переваги | Мінуси |
Безшумна робота | Водопровід обмежує можливості розміщення у приміщенні |
Ефективно працюють як у теплому, так і в холодному приміщенні | Вимоги до встановлення потребують більших початкових витрат |
Не потребують вільного простору зовні |
Продуктивність машини для виробництва морозива
Купити фризер для морозива, який здатен впоратися з обсягом виробництва - є найважливішим фактором для врахування у процесі вибору. Зазвичай продуктивність фризера вимірюється у квартах на годину, порціях на годину або порціях на хвилину (для більш точної оцінки). В апарату з низьким об'ємом кожен бункер може виробляти до 50 порцій на годину, а в обладнанні з високим об'ємом кожен бункер може виробляти понад 100 порцій на годину.
Кількість бункерів
Фризери поставляються або з одним бункером, що обмежує можливість приготування лише одного смаку за один раз, або з двома бункерами, що дозволяє готувати два смаки за один раз. Кількість бункерів зазвичай співвідноситься з кількістю дозаторів, але деякі апарати мають функцію змішування смаків, яка дозволяє поєднувати два смаки, змішуючи їх під час розливу.
Стиль виробництва
Стиль виробництва - це, по суті, те, як ваш фризер заморожує та видає морозиво. Стиль виробництва є визначальним фактором загальної продуктивності агрегату, тому вам потрібно з'ясувати, який обсяг готової продукції ви плануєте обслуговувати, перш ніж вибирати стиль виробництва.
Тип установки
Фризери для виготовлення морозива бувають настільні та підлогові. Як показують їх назви, настільні апарати призначені для розміщення на стільниці, тоді як підлогові моделі більші і призначені для встановлення на підлозі.
Для успішного розміщення обладнання для виготовлення морозива важливо звернутися до відділу проєктів, де проєктанти врахують фактори, такі як доступність електропостачання, вентиляція, розмір приміщення та ергономіка робочого місця. За допомогою професіональних розрахунків, вони визначать оптимальну конфігурацію приміщення та встановлення обладнання, що сприятиме зручності виробництва та підвищенню ефективності.