- 17 серпня 2023
- Переглядів: 5432
Ви можете покращити враження від прийому їжі, просто додавши набір столових приборів, декоративний посуд або графин з квітами. Порожній стіл без сервірування вказує на те, що обслуговування буде неформальним. За такими деталями можна зрозуміти стиль оформлення столу, закладу та заходи.
Стилі оформлення столу
Сервірування столу поділяється на три типи: формальне, неформальне і просте. Кожна сервіровка складається з приладів і посуду, які часто асоціюються з відповідним стилем прийому їжі. Наприклад, при формальній сервіровці столу буде більше столових приборів, оскільки страв буде більше.
Оскільки на столі лише одна страва, мінімальна сервіровка столу потребує меншої кількості посуду. Принесіть лише ті столові прибори та скляний посуд, які будуть використовуватися протягом вечері. Якщо вино не подається, ви можете прибрати келихи.
Переконайтеся, що ви вибрали посуд, який підходить до інтер’єру та до теми заходу. Елегантний, високоякісний столовий посуд слід використовувати для офіційних заходів, тоді як практичний, недорогий посуд краще підходить для повсякденного вжитку. Скористайтеся нашим інструментом віртуальної стільниці, щоб побачити, як різні лінії столового та столового посуду виглядають, коли вони розміщені разом.
Правило столового приладдя
Столові прибори розставляють у порядку їх використання, ззовні всередину, згідно з основним правилом розташування столового срібла. Виделка для салату, наприклад, буде використовуватися перед столовою виделкою, тому вона повинна бути розташована з зовнішнього боку. Ножі та ложки зазвичай кладуть з правого боку тарілки, тоді як виделки завжди розташовують ліворуч (якщо людина – шульга, то навпаки). Якщо ви подаєте десертну ложку і виделку, вони повинні знаходитися над тарілкою.
Зверніть увагу. Вага і тип столових приборів можуть суттєво вплинути на те, наскільки страва сподобається відвідувачам і скільки вони будуть готові за неї заплатити. Якісні столові прибори створюють атмосферу урочистості, тому за страви люди готові платити більше без жодних докорів сумління.
Схеми сервірування столу
Наразі існує 3 основних типи сервірування столу: офіційний, повсякденний і базовий. Але сучасний жвавий стиль життя тяжіє до спрощення церемоніальності, тому скористайтеся двома схемами сервірування столу, щоб дізнатися, як накрити повсякденний і базовий стіл.
Casual: сервірування повсякденного столу
Ця сервіровка відома як неформальна і зазвичай використовується під час банкетів та обідів. Це популярний вибір для весільного сервірування, а також для сучасних повсякденних закладів харчування, які прагнуть оновити декор свого закладу. Casual сервіровка схожа на формальну, проте розрахована на три страви, а не на шість. Столовий посуд і прибори розраховуються для супу або салату, основної страви та десерту.
Щоб зробити повсякденну сервіровку столу, виконайте наступні кроки:
- У центрі сервірування столу поставте сервірувальну тарілку.
- У верхній лівій частині сервірувальної тарілки поставте тарілку для хліба. Зверху на хлібницю покладіть ніж для масла лезом вниз і ручкою вправо.
- Виделку для салату покладіть на зовнішній стороні тарілки, а столову виделку - на внутрішній.
- З внутрішньої сторони на правому боці тарілки будуть столові прибори: столовий ніж, супову ложку і чайну ложку.
- Поверх столового ножа поставте склянку для води.
- Праворуч від склянки для води поставте келих для вина.
Для сервірування у стилі Casual рекомендуємо звернути увагу на порцеляновий посуд бренду Porland, на столове приладдя бренду Eternum та скляний посуд бренду Stölzle. Ці бренди відразу ж справляють враження на гостя. Вони створюють відчуття розкоші та вишуканості ще до подачі страв. Такий столовий посуд та прибори відчуваються як більш міцні та надійні, що підсилює загальний досвід від візиту. Враження від подібного досвіду може сприяти повторним візитам клієнтів, які хочуть ще раз насолодитися атмосферою та обслуговуванням.
Basic: базове сервірування столу
Ця проста сервіровка столу ідеально підходить для будь-якого ресторану або неформальної вечірки. Його часто використовують у закусочних та сімейних ресторанах, у поєднанні з підставками для піци, тацями для дегустаційних сетів або фастфуду.
Щоб зробити базову сервіровку столу, виконайте наступні кроки:
- У центрі столу поставте сервірувальну тарілку.
- Зліва від тарілки кладуть серветку.
- На серветку кладуть виделку.
- Праворуч від тарілки - ніж.
- Склянка з водою чи чашка для кави або чаю, розміщена над ножем і трохи правіше, є необов'язковою.
Для швидкого і мобільного сервірування у стилі Basic радимо порцеляновий посуд бренду Lubiana, на столові прибори бренду Atelier та скляний посуд бренду Arcoroc. Використання цих брендів допоможе створити вільну та неформальну атмосферу, де гості можуть відчувати себе комфортно. посуду може зробити ресторан більш доступним для широкої аудиторії, включаючи тих, хто цінує демократичні ціни. Поєднання мінімалізму з високою функціональністю забезпечує концентрацію на подачі й оформленні страв та напоях.
Бонус-плюс: сучасне сервірування азійської кухні
Сучасна азійська кухня поєднує в собі квінтесенцію та смаки багатьох культур, її часто подають на стіл із закусками, супами, основними стравами та десертами. Таким чином, має бути набір європейського посуду для кожної страви, келих для вина і склянка для води, а також набір азійського посуду для страв, що вирізняють цю кухню з поміж інших.
Спочатку використовуйте виделку і ніж для закусок. Потім, для основної страви, використовуйте палички для їжі, ложки, виделки та ножі в залежності від страви. Для десертів часто подають окремі столові прибори. Сучасна Азія є синонімом мінімалістичної естетики та вишуканого столового етикету.
Для сервірування у стилі сучасному азійському стилі рекомендуємо звернути увагу на меланіновий посуд бренду APS, на столове приладдя бренду Atelier та скляний посуд бренду Chef&Sommelier. Поєднання європейського й азійського посуду може подарувати гостям ресторану враження культурного розмаїття. Об'єднання традицій європейської та азійської кухні в сервіровці створює унікальні комбінації та підкреслює гастрономічну різноманітність. Гості можуть легше погодитися спробувати нові страви, використовуючи різні види приборів та посуду.
Чому в ресторанах важлива сервіровка столів?
- Добре керований ресторан має використовувати кожну секунду для прискорення обслуговування. У сучасному світі обслуговування має бути швидким і бажано непомітним. Ось кілька причин, чому сервіровка столів має вирішальне значення в ресторанах:
- Заклади харчування прагнуть ретельно продумати тип кухні відповідно до архітектури та інтер’єру. А сервіровка має зробити враження від закладу повноцінним і довершеним.
- Ресторани часто створюють настрій тим, як вони накривають стіл, наприклад: тарілка для пасти чорного кольору добре відтіняє колір фетучіні по-генуезьки з соусом песто.
- На столах має бути весь необхідний столовий посуд, декор, серветки та приправи. Це полегшує процес обслуговування і гарантує, що гості не будуть змушені чекати.
Зазначмо, що використання різних матеріалів і кольорів столових приборів гарно підходить для модуляції смаку страв. Наприклад, столове приладдя, виготовлене з різних матеріалів таких, як срібло, нержавіюча сталь, дерево, змінюють смак таких продуктів, як йогурт, через хімічну взаємодію між їжею і матеріалом столових приборів. Колір порцелянового посуду також може змінювати сприйняття певних смакових якостей, можливо, через засвоєні асоціації з певними кольорами або різницю в кольоровому контрасті між посудом і їжею.
Ресторанний світ перетворився на місце, де власники і їх гості можуть відпустити традиційні очікування та проявити більше творчої свободи. Багато ресторанів відмовляються класичного розташування столових приборів, натомість подають їх у серветках або паперових конвертах. Хоча це і зручно, але не має такого візуального ефекту, як гарно прикрашений стіл. Але ви самі вирішуєте, яке враження ви хочете створити для своїх гостей.
Компанія Accord Group готова допомогти вам у виборі наборів порцелянового посуду, столових приладів, скляного посуду та декору для сервірування. Готові рішення отримаєте у менеджера: